Nej, Elias, du har fel

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SSU: Att strunta löntagarnas rättigheter skapar inte fler jobb – bara otrygghet

På Aftonbladet Debatt i går (den 19 maj) skrev Elias Giertz från CUF Stockholm om den socialdemokratiska jobbpolitiken och CUF:s egna förslag. CUF framför alliansens mest högervridna åtgärder: slopad arbetsrätt och låga löner för unga. Detta samtidigt som media nu avslöjar hur McDonald’s struntat i unga löntagares rättigheter, vilket är ett nytt i raden av bevis på hur stor otryggheten är för unga löntagare. Där SSU ser otryggheten för unga på arbetsmarknaden som ett problem, ser CUF det som en lösning.

I CUF:s artikel slängs siffror fram som ska få det att framstå som om att ungdomsarbetslösheten inte är ett växande problem att ta på allvar. Inget kan vara längre från sanningen. I dag har Sverige den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU och att påstå något annat är inte bara okunnigt utan ett svek mot de många unga som saknar jobb.

Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera, vi vill göra många saker, men främst:

1. Sänka arbetsgivaravgiften rejält för de unga som saknar jobb. Regeringen sänker istället lite för alla, en åtgärd som regeringens egna finanspolitiska råd dömer ut som ineffektiv. Det är inte bara rättvist att ge efter behov utan även smart jobbpolitik.

2. Storsatsa på utbildning. Det gemensamma för de som saknar jobb är låg utbildningsnivå, även för ungdomar. I dag i lågkonjunktur finns det färre komvux platser än under förra högkonjunkturen och nu sjunker andelen unga som läser vidare efter gymnasiet. Socialdemokraterna vill skapa fler platser på högskola, komvux och KY.

3. Erbjuda sommarjobb och satsa på välfärden. Vi socialdemokrater prioriterar stöd åt kommuner och landsting framför att låna till att sänka skatten för de rikaste. Vi rödgröna vill skjuta till 300 miljoner till de kommuner och landsting som ordnar sommarjobb. Det motsvarar sommarjobb för cirka 90 000 unga. Vi skjuter även till 12 miljarder kronor mer än regeringen för att trygga välfärden och som gör det möjligt att anställa fler unga i vård, skola och omsorg.

CUF vill avskaffa Lagen om anställningsskydd (LAS) och tycker istället för att det ska finnas regler för uppsägning att ”varje arbetsgivare klarar av att göra den avvägningen helt själv”. Att anställningsskyddet finns till för att skydda anställda från att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare finns inte ens med i centerns tankevärld. Mytbildningen gällande LAS och ungdomsarbetslösheten är omfattande och drivs av högern. På Aftonbladet debatt (7 oktober 2009) visade TCO:s utredare att LAS enbart kan förklara 2,5 procent av dagens ungdomsarbetslöshet. Ett slopande av LAS skapar inte fler jobb – bara mer otrygghet.

Positivt med förslaget om ungdomslöner är att högerpolitiker äntligen tar blad från munnen och visar svart på vitt att det är genom lägre löner som de tror att Sverige blir modernare och får fler jobb. A-kassan, skatterna, utbildning – på samtliga områden leder högerns politik till lägre löner och ökade klyftor. Det är ingen slump. Det är en strategi.

Höstens val är ett vägval. Högerpolitik med ökade klyftor, låga löner och otrygghet står mot en rödgrön politik med smarta och gemensamma lösningar för jobb, välfärd och jämlikhet.

Niclas Palmér

Stockholms läns SSU-distrikt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN