Mejla

Erik Niva

De ratades revansch

Publicerad:
Uppdaterad:

Petades av Real Madrid – nu spelar de CL-final – i Madrid

Real Madrid spenderade flera miljarder kronor för att hitta spelare som kunde föra dem till Champions League-final.

Samtidigt slängde de ut Wesley Sneijder och Arjen Robben.

I kväll spelas världens största klubblagsmatch på Santiago Bernabéustadion.

Robben och Sneijder är där.

Real Madrid är det inte.

Wesley Sneijder och Arjen Robben i Real Madrid-tröjan.
Wesley Sneijder och Arjen Robben i Real Madrid-tröjan.

När Arjen Robben jublat i några sekunder började han springa.

Han hade precis satt en drömvolley för Real Madrid i försäsongs­matchen mot Borussia Dortmund, och gjorde nu en poäng av att löpa tvärs över plan, hela vägen från den bortre långlinjen till Real Madrid-bänken.

När han närmade sig började han peka på Wesley Sneijder, när han kom fram gjorde han high ten med sin landsman. Han tackade ingen annan på bänken innan han vände om. Det var de två holländarna mot resten av världen.

– Jag dedicerade mitt mål till Wesley för att han är min vän. Mer vill jag inte säga om saken, kommenterade Robben efter matchen.

Inte önskvärd

Tidigare samma dag hade Wesley Sneijder haft ett halvtimmeslångt möte med Real Madrids sportchef Jorge Valdano på spelarhotellet Pullman.

Han hade fått beskedet att han kort och gott inte var önskvärd längre.

Real Madrid tänkte sälja honom till Inter, vad än den lilla holländaren tyckte om saken.

Under resten av dagen hade Sneijder gått runt och surat med nedböjt huvud. Han fick inte ens byta om för matchen mot Dortmund, utan satt på bänken i chinos och pikéhistoria.

På flyget tillbaka till Madrid fortsatte sedan Arjen Robben och Royston Drenthe med försöken att muntra upp honom. Tillsammans med Gonzalo Higuaín skanderade de Sneijders namn så att det ekade mellan stolsraderna.

Längst fram i planet satt Jorge Valdano och gjorde en demonstrativt avfärdande gest.

”Hoppas att de stannar”

På Manuel Pellegrinis allra första presskonferens som Real Madrid-tränare fick han en fråga om hur han såg på framtiden för Arjen Robben och Wesley Sneijder.

– Det är två väldigt bra spelare som är viktiga för vårt sätt att spela. Jag hoppas verkligen att de stannar.

Nu spelade det ingen större roll vad Manuel Pellegrini hoppades på.

Florentino Pérez var tillbaka som president, och gjorde återigen klart för alla att det var han som bestämde inom klubben och alla andra som rättade sig efter det.

Pérez hade värvat Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso och Raúl Albiol. Han hade lagt ut nästan 300 miljoner euro. Nu ville han ha tillbaka lite pengar.

I stort sett alla spelare som värvats av hans företrädare, Ramón Calderon, var till salu. Men bara två av dem genererade något större intresse på en fotbollsmarknad präglad av ekonomisk kris: Wesley Sneijder och Arjen Robben.

De fick lov att offras, på samma sätt som Pérez städat bort spelare som Makélélé, Cambiasso och McManaman senast han gjorde en satsning på stjärnspelare. De ekonomiska aspekterna fick ännu en gång företräde framför de sportsliga.

– Jag visste redan från början att klubben befann sig i en komplicerad ekonomisk situation och behövde göra sig av med några spelare. Men både Sneijder och Robben hade varit väldigt nyttiga, konstaterade Manuel Pellegrini.

Beskedet från Pérez högerhand Jorge Valdano var tydligt:

– I den verkliga världen fungerar det såhär: När Kaká kommer så går Sneijder. När Ronaldo kommer så försvinner Robben.

Halvtomma läktare

När Real Madrid-planet landade i Spanien igen hade Wesley Sneijder bestämt sig. Han flytt’ int’. Han var inte det minsta sugen på den italienska ligan, som han förknippade med sjunkande spelkvalitet och halvtomma läktare.

I stället tränade han vidare som om inget hade hänt, förklarade att han bestämt sig för att stanna och kämpa för sin plats.

Florentino Pérez och Jorge Valdano ilsknade till. Först upprepade de sitt budskap med ännu starkare ord; Wesley Sneijder skulle aldrig mer spela för Real Madrid, inte ens en minut som inhoppare. Därefter tog de ifrån honom tröja nummer tio, och gav den i stället till Lass Diarra. Sedan stängde de honom ute från lagträningarna, tvingade honom att köra på egen hand. Och till sist tog de ifrån honom hans skåp på träningsanläggningen, så att han inte hade någonstans att göra av sin utrustning.

I det här skedet var även Wesley Sneijder tvungen att erkänna att det här var ett krig han inte kunde vinna. Fyra dagar innan transferfönstret stängde accepterade han motvilligt att flytta till Milano.

– Sättet som Real Madrid behandlade mig på fick mig att må illa. Jag har alltid beundrat klubben, men nu kan jag inte känna så längre. Jag skulle aldrig återvända dit. Klubben styrs av två mafiosi.

Bitter smak

Dagen efter var det dags för Arjen Robben att lämna Madrid. Även hann åkte med en bitter smak i munnen, även om hans kollision med klubbledningen inte varit lika våldsam som hans kamrats.

– Det var en svår situation, väldigt svårt att förlika sig med klubbens policy. Om det finns spelare som är bättre än dig och du därför får sitta på bänken, inga problem. Men om du inte får spela på grund av politiska skäl så är det svårt att acceptera.

Robben fortsätter:

– Det var löjligt. De sa bara: ”Vi vill sälja dig eftersom vi behöver pengarna”. Fotbollsaspekten pratades det aldrig om där. Det var bara finans­aspekten som betydde något för de som var ansvariga.

”Du hittar till Madrid”

I början av april dundrade Arjen Robben in en volley på Old Trafford som avgjorde kvartsfinal­mötet mot Manchester United. När han slog på sin mobiltelefon i omklädningsrummet efteråt hade han ett sms från en av sina bästa vänner:

– Du hittar till Madrid.

Kvällen före hade Wesley Sneijder satt en frispark i Moskva som punkterade Inters kvart mot CSKA. Turneringen utvecklades på ett sätt som nästan tycktes predestinerat.

– Går vi till final hoppas jag definitivt att vi får möta Inter. Jag vill spela mot Wesley på Bernabéu, sa Robben redan efter kvarten.

För oss svenskar är det ju höjden av ironi att Inter äntligen spelar Champions League-final samma säsong som Zlatan Ibrahimovic bestämde sig för att lämna klubben. I omvärldens ögon är det en ännu större ödesnyck att de största stjärnorna i de två finallagen båda kastades ut från ett Real Madrid på desperat jakt efter europeiska framgångar.

– Vi kände båda att vi tvingades bort, och ingen av oss lämnade klubben med någon särskilt positiv känsla. Det är helt otroligt att vi nu ska tillbaka för den största kvällen i våra karriärer, säger Robben.

Forsat in drömmål

Under säsongen som gått har Real Madrid haft svårt att få fart på kantspelet och problem att kontrollera bolltempot i mitten av plan.

I Tyskland har det däremot forsat in viktiga drömmål från Robbens kant, i Italien har Inter knappt förlorat med Sneijder som kreativ trequartista.

– Jag är inte det minsta överraskad över att det går så bra för oss, eftersom jag alltid vetat att vi har kvaliteter som varit mer än tillräckliga även för Real Madrid. För att vara helt ärlig – det Xabi Alonso gör för Madrid hade jag också kunnat göra utan problem. Och du kan köpa hur många duktiga spelare som helst, men du kan inte köpa ett bra lag, säger Sneijder.

Egentligen vill inte Arjen Robben använda ordet revansch. Men vad tusan, han gör det ändå.

– Det hade varit barnsligt att räcka långnäsa åt Real Madrid, men visst är det här en underbar revansch. Bayern München är hemmalag, så vi kommer byta om i Real Madrids omklädnings-rum. Det första jag ska göra när jag kommer in där är att se till att sätta mig på min gamla plats.

Av: Erik Niva

Publicerad: