ETA-attack i Madrid i oktober 2000. Tre dog.
Foto: AP
ETA-attack i Madrid i oktober 2000. Tre dog.

Terrorhotet mot Victoria

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen misstänker: ETA planerar attack mot prinsens bröllop

1 av 3 | Foto: VINCENT WEST/REUTERS
JAGAR MORDKOMMANDO Spanska civilgardister bevakar en lägenhet i baskiska staden Miravalles där en av de gripna ETA-terroristerna bodde. De två 24-åringarna har erkänt att de ingick i ett mordkommando med uppgift att angripa den spanske kronprinsens bröllop. Polisen sätter nu in stora resurser för att gripa de övriga medlemmarna i ETA-gruppen.

MALAGA

När Spaniens kronprins Felipe gifter sig med tv-journalisten Letizia Ortiz den 22 maj är Europas kungligheter på plats i Madrid.

Bland dem kronprinsessan Victoria.

Då tänker ETA slå till.

I söndags greps de båda 24-åriga terroristerna Irkus Badillo Borde och Gorka Vidal Alvaro i en skåpbil strax utanför Madrid. De har erkänt att de utgjorde en förtrupp som förberedde ett attentat mot prinsbröllopet den 22 maj.

ETA:s plan var att den 22 maj spränga åtta kraftledningstorn i

Madrid som förser huvudstaden med elektricitet. Madrid skulle bli mörklagt och totalt kaos skulle uppstå. Sedan skulle det vara enkelt för ETA att genomföra ytterligare sprängattentat i staden, när alla Europas kungligheter var på plats.

Stoppades av vädret

Terroristerna har erkänt att de i julas försökte mörda den spanska kungafamiljen under en skidsemester i vintersportorten Baqueira Beret.

Terroristerna planerade att gräva ned en sprängladdning i snön och fjärrutlösa den när kungafamiljen passerade i skidbacken. Men det dåliga vädret omintetgjorde planerna.

536 kg sprängmedel

När terroristerna greps i söndags fann polisen också 536 kilo sprängmedel i deras skåpbil. Bomben skulle sprängas i Madrid redan nu, som en förövning inför bröllopet. Bomben skulle placeras i en stadsdel där två stora hotell samt två dagstidningar ligger.

- Terroristernas dynamit skulle orsakat en krater på 35 meter och förstört allt i närheten om de lyckats spränga den, säger inrikesminister Angel Acebes.

Det skulle ha blivit en massaker. Alla människor inom 60 meter från detonationsplatsen skulle ha dött.

Söker fler terrorister

Polisen sätter nu in stora resurser för att fånga de övriga ETA-terrorister som tänker slå till mot bröllopet.

På julafton i fjol greps två ETA-terrorister när de försökte placera ut två 50-kilos bomber på centralstationen. Bomberna kunde ha krävt 100-tals dödsoffer.

I december i fjol stoppade polisen ETA-terrorister från att spränga fem köpcenter i Madrid på nyårsafton.

816 döda och 2 000 skadade i terrorgruppens kamp för ett självständigt Baskien

ETA-attack i Madrid i oktober 2000. Tre dog.
Foto: AP
ETA-attack i Madrid i oktober 2000. Tre dog.

Robert Österlind

Publicerad: