PRESENTERAS AV

”Hon räddade mig med styrka, tålamod och vilja”

SVENSKA HJÄLTAR

Den jag vill nominera är min mamma, Catharina Herczog, för att hon, med sin styrka, sitt tålamod och sin vilja har räddat mig.

I nästan ett decennium har jag mått dåligt. Det började med mobbning på mellanstadiet som fortsatte upp i högstadiet. När jag till slut vågade berätta det för henne så gjorde hon allt i sin makt för att skolan skulle lösa det. Jag vet inte hur många telefonsamtal hon har ringt, hur många möten vi har varit på. När jag sedan utvecklade en depression och med den ett självskadebeteende på grund av mobbningen så ringde hon och skällde ut rektorn. Det blev ännu fler möten och trots att de vägrade inse att det fanns självdestruktiva personer på deras skola så fortsatte mamma att kämpa.

Jag vet inte hur många gånger hon har plåstrat om mig, hur många timmar hon har suttit på akuten med mig. Trots att jag har kallat henne fruktansvärt elaka saker och skrikit att jag har hatat henne så har hon aldrig lämnat min sida. Hon har alltid funnits där när jag har gråtit av ångest, hon har fått mig att le trots att tårarna har runnit. När det har känts som att alla andra har vänt mig ryggen, då har mamma alltid funnits där att prata med, älta med, hon har berättat egna erfarenheter och hjälpt mig att försöka hitta det positiva i livet.

De gånger jag har varit inlagd så har hon hälsat på nästintill dagligen. Ett tag ville jag inte träffa henne, jag vet inte varför, men misstänker att det kändes som att hon brydde sig för mycket. Trots det så fanns hon kvar. Hon gav aldrig upp om att jag en dag skulle ta mig ur det, inte ens när jag tagit överdoser & hamnar på akuten.

Hon har funnits vid min sida i vått och torrt, skällt ut andra när jag inte vågat, förklarat och pratat med läkare när jag inte kunnat. Hon har även peppat mig att fortsätta med mina positiva intressen, som fotografering och skrivande.

Min mamma har aldrig bett om något tillbaka, trots alla turer till akuten, trots svikna löften, hårda ord och alla de nätter hon har legat sömnlös och inte vetat om hon skulle hitta mig död nästa morgon.

Jag kommer aldrig kunna tacka henne tillräckligt, trots att jag försöker.

Det är därför jag väljer att nominera henne till Sveriges hjältar. För att hon är min hjälte, livräddare, min bästa vän och min helt fantastiska mamma.

Isa Herczog