Skatteverket: Så många får pengar till påsk

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johner
För första gången någonsin får skattebetalare tillbaka på skatten redan till påsk.

Skatteverket är nu redo – onsdag morgon kommer skattepengarna.
550 000 personer får det lagom till påsk:
– Vi har redan skickat pengarna till banken, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket gick i början av året ut med ett nytt lockbete för att få skattebetalarna att deklarera rekordtidigt. Bara man laddade ner en digital brevlåda och godkände sin deklaration utan att göra några ändringar eller tillägg innan slutet av mars skulle man få skatteåterbäringen redan innan påsk – istället för till midsommar.

Nu är det dags – för utbetalningarna.

– Det har gått fantastiskt bra med tanke på hur kort tid vi har haft på oss. Vi har fått ut alla uppgifter. Vi har lovat pengar före påsk och det hinner vi nu, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

5,8 miljarder kronor är redo

Ungefär 550 000 personer har spelat sina kort rätt och får ett tidigt påskägg redan denna vecka.

– De får lite extra klirr i kassan. I morgon kommer de första pengarna att finnas på kontona, säger Bodén.

Skatteverket har redan skickat i väg skatteåterbäring till 572 386 personer. Men av dom är 16 901 juridiska personer. Av de återstående 555 485 personer återfinns även en grupp ungdomar som är under 18 år och som sommarjobbade förra sommaren och som också får tillbaka på skatten nu i april.

Men när det betalas ut är lite beroende på bankerna. Nordea exempelvis har redan skickat ut skattepengarna till sina kunder.

– Vi har sagt att det ska komma ut kring onsdag. Vi kan inte råda över att det kommer ut tidigare utan det är olika för olika banker, säger Eva Bodén.

Senast på fredag ska pengarna ha nått samtligas bankkonton. Totalt betalar Skatteverket ut 4 333 724 543 kronor.

– Det är svårt att ha en uppfattning om det är mycket eller lite pengar. Men det är anmärkningsvärt att så många anslutit sig till digitala brevlådor, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Kan få en andra chans

I fjol vid den här tiden hade 300 000 personer digital brevlåda. Vid årsskiftet hade det ökat till 600 000 personer. Nu har 1,5 miljoner personer anslutit sig.

– Många har anslutit sig även om de visste att de inte skulle få pengar tillbaka. Nästan en miljon ska betala eller få tillbaka marginellt. Det säger oss, enligt vår uppfattning, att det här är en lösning som låter bra även om man inte får tillbaka några pengar, säger Johan Schauman.

Vissa kan dessutom ha chansat och deklarerat snabbt genom att bara godkänna i stället för att göra bara för att få tillbaka pengar till påsk. Om det är så att man ångrar sig eller efter att de godkänt sin deklaration hittat fel så finns det en lösning. Skatteverket kan göra en ompröva av din deklaration.

– Om man missat något kan man rätta till det. Det är bra att tänka på det så att man inte tror att det är kört för att man glömt det, säger Eva Bodén

I fjol betalade Skatteverket ut 29 miljarder kronor till 3,7 miljoner personer som deklarerade digitalt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI