Regnovädret orsakar översvämningar i Motala

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Motala i västra Östergötland drabbades av ett rejält regnoväder under onsdagseftermiddagen och kvällen.

Ovädret har orsakat minst 15 översvämningar i kommunen.

– Jag har inte tid att prata just nu, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Östra Götalands räddningstjänst.

Räddningstjänsten blev hårt ansatt i Motala när onsdagens oväder drabbade staden. Man larmades till flertalet översvämningar och ett blixtnedslag i en villa.

Ett av de ställen som drabbades värst var korsningen mellan riksväg 50 och Strandvägen. Enligt polisen ska bilar ha fastnat i vattenmassorna.

– Vi larmades om att bilar hade kört fast under en järnvägsviadukt. När vi kom till platsen hade de lyckats ta sig bort, säger Erik Terneborn, presstalesperson region Öst.

Vid 21.30- tiden hade räddningstjänsten inlett arbetet med att pumpa bort vatten från korsningen. Strax därefter var vattnet bortpumpat från korsningen, skriver Motala tidning.

Genomfarten i Motala övervämmad efter ett kraftigt regn.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT
Genomfarten i Motala övervämmad efter ett kraftigt regn.

En meter vatten i en källare

Det var inte bara Motala som drabbades av ovädret. Även Skänninge, en mindre tätort i Mjölby kommun, fick sin beskärda del av regnet. Under skyfallet fick räddningstjänsten in över tio larm från orten.

– En del adresser är värre drabbade. I någon källare var det nästan en meter vatten, säger Jan Erik Forsén till Motala tidning.

Östra Götalands räddningstjänst skriver i en sammanfattning att man har varit på mängder av larm, bland annat bilar som fastnat, träd som blåst omkull, översvämningar och blixtnedslag.

– Det har hänt väldigt mycket på kort tid, vi har haft fem stationer igång och väldigt mycket personal som arbetat och arbetar i minst ett par timmar till. Det kom väldigt mycket regn på kort tid och dagvattenbrunnarna hann inte med, vilket lett till både översvämningar och bilar som fastnade, säger Stefan Hagdahl till Aftonbladet.

De första larmen kom in vid 18.30-tiden och man räknar med att fortsätta arbeta under natten.

Inga personskador har rapporterats i samband med vädret.

Publicerad: