Skogsföretag vädjar om transportdispens

avTT

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Virke i väntan på transport från skogen. Arkivbild.

Skogsföretagen kan inte köra ut lagrat virke från skogarna i den mängd de vill. Tunga transporter på skogsvägar är begränsade och ett flertal skogsföretag i södra Sverige vädjar nu till Trafikverket om dispens.

Virket behöver köras ut så snabbt som möjligt för att göra plats åt träd som är angripna av granbarkborren, uppger SR P4 Kronoberg. Den milda vintern har gjort att vägarna riskerar att gå sönder när de blir för blöta, och under tjällossningsperioden är tunga transporter i skogen begränsade. Därför blir träet kvar och riskerar att ligga i vägen när nytt virke kommer.

Om nytt angripet virke ligger kvar i skogen för länge i vår riskerar det att förvärra angreppen i skogen. I maj, när krypet börjar svärma, har man bara ungefär åtta veckor på sig att få ut det färska virket ur skogen.

Därför vill skogsföretagen ha dispenser, och att Trafikverket ska vara snabba med att ta bort skyltningar när vägarna går att köra på.

– Det får bli en dialog där de får presentera behoven. Vilka vägar är det de behöver köra på? De vägarna får vi titta på, säger Lennart Andersson, regionaldirektör på Trafikverket, till radion.

ARTIKELN HANDLAR OM