Strömbergssons dom: Stängs av året ut

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Martin Strömbergsson stängs av resten av året.

Något som Sportbladet redan i onsdags kunde avslöja.

– Vi anser att det är ett mycket olämpligt uttalande, säger Peter Ekström, ordförande i Svenska Fotbollförbundets Domarkommitté.

Svenska Fotbollförbundet startade en utredning efter den uppmärksammade incidenten mellan Östersunds målvakt Aly Keita och domare Martin Strömbergsson. Nu är domen fastslagen.

Strömbergsson får inte döma några matcher i förbundsserierna under 2020. Det beslutet meddelade Svenska Fotbollförbundet under fredagseftermiddagen.

– Martin Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att Martin Strömbergsson dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020, säger Peter Ekström, ordförande i Svenska Fotbollförbundets Domarkommitté, till förbundets sajt.

Håkan Sjöstrand delar domarkommitténs bedömning.
Foto: Bildbyrån
Håkan Sjöstrand delar domarkommitténs bedömning.

”Bra och viktigt”

Vidare säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

Jag delar Domarkommitténs syn på ärendet helt. Det som har inträffat är mycket allvarligt, och står i strid med svensk fotbolls värderingar – oavsett vilka avsikter Strömbergsson haft. Svenska Fotbollförbundet, i egenskap av arbetsgivare, kommer att ge Martin Strömbergsson en erinran och tillsvidare arbetsbefria honom. Det känns bra att vi grundligt har utrett händelsen och talat med alla inblandade – det gör att vi känner oss trygga i vår bedömning. Det är bra och viktigt att Aly Keita berättat om sin upplevelse. Vi måste våga prata om dessa frågor inom svensk fotboll, säger Håkan Sjöstrand.

Det var i ”ÖFK-podden” som Östersunds rutinerade målvakt och lagkapten Aly Keita, 32, nyligen berättade att han utsattes för rasism av en domare under allsvenska matchen mot Gif Sundsvall i fjol.

”Helt knäckt”

Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, sa domaren, enligt Keita.

Domaren i fråga, den erfarne Martin Strömbergsson, 43, bad om ursäkt på planen och efter matchen.

– Jag var helt knäckt. Jag bad om ursäkt och kramade honom. Jag hade Keita i omgången efter mot AIK och det första jag gjorde var att be om ursäkt igen. Det här är viktigt för mig. Jag står för att det blev jättefel, men det är en floskel så det bara smäller om det. Jag har ringt hela teamet och pratat om det. Jag är jävligt ledsen. Det blev fel, sa Martin Strömbergsson till Expressen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.