Massprotester utanför Vita huset: ”Vi kommer inte sluta”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON DC. Tusentals människor trotsar utegångsförbuden i amerikanska storstäder, när demonstrationerna efter George Floyds död nu är inne på sin åttonde dag.

– Vi behöver inte ett utegångsförbud, vi behöver förändring, säger Quisharn Hamilton, 33, som protesterar utanför Vita huset i Washington DC.

När klockan slår sju och utegångsförbudet träder i kraft, står tusentals människor fortfarande på gatan med blicken mot Vita huset. Och fler fortsätter strömma till platsen. ”Fuck utegångsförbudet!” ropar de om och om igen.

Ett par hundra meter bort är Vita huset upplyst av strålkastare. Ett nyligen uppsatt stålstängsel skiljer demonstranterna från nationalgardet, som ställt sig som en mänsklig mur framför presidentbostaden.

Under natten skakar skrikande demonstranter staketet så att det kränger fram och tillbaka, och militären svarar genom att lyfta sina sköldar när vattenflaskor kastas mot dem i mörkret. Men de rör inte en min. Bara ett dygn har gått sedan polisen använde tårgas för att skingra folkmassan på samma plats.

Stora protester utanför Vita huset. Skrikande demonstranter skakar staketet.
Foto: Pontus Höök
Stora protester utanför Vita huset. Skrikande demonstranter skakar staketet.
Foto: Pontus Höök
Militärer med sköldar står utanför.

”Vi kommer inte sluta”

Quisharn Hamilton är en av de demonstranter som trotsar utegångsförbudet i huvudstaden.

– Vi kommer inte att sluta protestera. Hittills har bara en polis gripits efter George Floyds död. Men det var fyra poliser involverade. Inte förrän alla ställs inför rätta kommer vi att sluta störa friden på gatorna.

Hon tror dock inte att de massiva protesterna i USA mot polisbrutaliteten och rasismen kommer att förändra något i grunden. Människor glömmer fort, menar hon.

– Den systematiska rasismen kommer inte bara försvinna – då måste man störta hela institutioner. Vi har protesterat för att svarta män dödats förr, och inget ändras.

Foto: Pontus Höök
Tusentals bryter mot utegångsförbudet i Washington DC och demonstrerar mot rasism efter George Floyds död.

”Det är en revolution”

Åtminstone 40 amerikanska städer har infört utegångsförbud nattetid sedan de massiva demonstrationerna i flera fall lett till upplopp, plundring av butiker, brända bilar och förstörelse i flera amerikanska storstäder. Samtidigt är det en majoritet av demonstranterna som protesterar fredligt runtom i landet.
En av dem är Adrianna Midanba, 32, i Washington DC, som berättar att hennes mormor protesterade genom att sittstrejka mot segregationen mellan vita och svarta under 50- och 60-talet i amerikanska södern.

– Vi återupplever nu det min mormor gick igenom då. Och vet du vad? Det här är en revolution.
Till skillnad från Quisharn Hamilton tror Adrianna Midanba nämligen att protesterna kan göra stor skillnad i det amerikanska samhället – att det är annorlunda denna gången. Framförallt eftersom att alla etniciteter står enade tillsammans under protesterna, säger hon.

– Inte bara minoriteter, utan även vita blir beskjutna med gummikulor och arresteras, precis som vi. Och för att åstadkomma verklig förändring måste det ibland bli lite smutsigt och galet.

Strax före klockan 01 sprutade nationalgardet pepparspray mot demonstranterna, och folkmassan utanför Vita huset skingrades.

Foto: Pontus Höök
Nationalgardet vaktar utanför Vita huset.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE