Företagarens möte med misstänkta mördarna i Adak: ”Jag är 100 procent säker”

Två män jagas för mordet på Gert-Inge Bertinsson i Markaryd

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

De två männen misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd, kört 128 mil upp till Västerbotten – för att sedan fly till Ukraina.

I helgen spärrade polisen av ett hus i Malå kommun – och nu berättar fastighetsägaren om sitt möte med den misstänkta duon.

– De var här och slog sönder min bil, säger han.

Mysteriet tätnar kring de två männens färd genom Sverige och den fortsatta flykten utomlands.

Männen är 48 och 47 år gamla, häktade i sin utevaro, och internationellt efterlysta.

Duon misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd och därefter tros de ha rest 128 mil från södra Sverige upp till Adak – samma område där polisen nu letar efter Olle, 80, som försvann under en cykeltur.

Under helgen spärrade polisen av ett uthus i Adak-området där man också genomförde en husrannsakan. 

Träffade misstänkta männen

Fastighetsägaren, som driver ett bärplockningsföretag, berättar för Aftonbladet vad som ledde fram till polisinsatsen på hans gård. Det ska ha börjat redan den 1 augusti då fyra personer från Ukraina kontaktade honom för att de ville plocka bär.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina.

1 av 4 | Foto: Läsarbild

Fastighetsägaren berättar att man beslutade sig för att invänta en fjärde person ur gruppen som skulle anlända senare. Under tiden befann sig gruppen i fastighetsägarens uthus – som nu undersöks av polisen.

– Han (den fjärde personen, reds anm.) kom på natten och hade inte heller någon bil, vilket var väldigt konstigt. Han var väldigt aggressiv och det blev bråk. Nästa natt upptäckte vi att rutorna på vår bil var sönderslagna.

”Inte bra folk”

Fastighetsägaren säger att han anmält händelserna till polisen, men att de inte brydde sig nämnvärt först. Men i förra veckan kom polisen och förhörde fastighetsägaren. Och i helgen spärrades det aktuella uthuset på hans gård av för undersökning.

Företagaren pekar ut de två männen, som nu jagas av polisen, som ”kriminella”.

– Det är inte bra folk. Jag har hört allvarliga saker om dem och därför är jag nästan 100 procent säker på att det hänger samman med polisens utredningar. De andra två i gruppen var väldigt rädda för de här två männen.

De två männen som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson efterspanas nu internationellt.

Reste genom Sverige

Varför de kört 128 mil från Markaryd till lilla Adak i Västerbotten är fortfarande en gåta. Om de har något att göra med 80-åriga Olles försvinnande är också en öppen fråga – som polisen dock utreder för fullt.

1 av 4 | Foto: Patrick Trägårdh
I helgen förnyade polisen sökinsatserna för att hitta spår efter försvunna Olle, 80. Här letar polisen i trakterna kring Rentjärn under tisdagen.

Klart är däremot att bevisen på att de två männen befunnit sig i Västerbotten hopar sig. Sedan tidigare är det känt att flera bekräftade observationer har gjorts av Gert-Inge Bertinssons falskskyltade Volvo XC90 i Adak-området. I går blev det dessutom känt att ett röstkort hittats i Adak som är direkt kopplat till Gert-Inge Bertinsson från Markaryd.

På tisdagen fanns det fortfarande inga spår efter de två misstänkta männen.

– Vi vet inte var de är och vi vet inte heller var bilen finns någonstans, säger förundersökningsledaren vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE