Kindbergs advokat: Vi har gjort ett hattrick

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger (till vänster) var nöjd efter slutpläderingen.
Foto: TT, Bildbyrån
Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger (till vänster) var nöjd efter slutpläderingen.

HÄRNÖSAND. Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger var nöjd efter sin slutplädering i Ångermanlands tingsrätt.

– Vi har gjort ett hattrick, säger Kullinger.

Dom meddelas tisdagen den 5 november klockan 11.00.

Efter att åklagarsidan hållit sin slutplädering under måndagen var det försvarets tur på tisdagen. Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger menade att eftersom medierapporteringen till viss del sker i fotbollstermer, ville han använda några metaforer även inför i rätten.

Kullinger sa att det inte räcker med att åklagaren gör 3–0 utan det måste snarare handla om 10–0. Och om försvaret reducerar en eller två gånger, ja då går det inte att fälla de åtalade.

– Det är mycket mer allvarligt om någon döms felaktigt än frias felaktigt, sa Kullinger inför rätten.

Efteråt mötte han medierna utanför rättsalen i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Det räcker att ni gör ett mål, är det så man ska tolka det?

– Nu brukar man ju inte resonera kring bevisteori i fotbollstermer, så jag törs inte påstå att det är någon exakt vetenskap jag har redogjort för, men i princip är det så. Sår man ett tvivel finns det tvivel.

”Vi har gjort ett hattrick”

Gjorde du några mål där inne i dag?

– Jag tycker att vi har gjort ett hattrick.

Vilka tre grejer är det?

– Jag tycker det finns mer än tre saker, men det kanske allra viktigaste är att ursprungshypotesen som man byggt hela sin talan på, inte ens den tål ett stresstest, säger Olle Kullinger.

Advokat Kullinger syftar på gärningsbeskrivningen som tar sikte på att inget arbete är utfört. Åklagarsidan menar att fakturorna därmed är osanna och att cirka 15 miljoner kronor senare hamnat i Östersunds FK via sponsring genom ett brottsupplägg.

”Visst arbete är utfört”

Men eftersom försvaret kunnat visa under förhandlingarna – och åklagarsidan även bekräftade i sin slutplädering i går – att visst arbete är utfört så faller den så kallade brottsplanen, enligt Kullinger.

– Man kan inte komma sista dagen på en huvudförhandling och konstatera att ens bevisning inte räcker och göra gällande något annat. Det funkar inte, säger Olle Kullinger.

På det här temat inkom inkom Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson redan 11 mars med ett extra yttrande till Ångermanlands tingsrätt angående just betydelsen av formuleringen ”inget arbete”. Där skriver han följande:

Extra yttrande inkom 11 mars

I åtalspunkt 1 och 2 avseende fakturor från (flyttfirman) görs i första hand gällande att inget av det fakturerade arbetet har utförts. Skulle det vid tingsrättens prövning inte kunna uteslutas att någon del av fakturerat arbete utförts har tingsrätten att pröva om övrig del av fakturerade arbeten är oriktiga”.

Men advokat Kullinger menar att detta saknar relevans.

– Det vi har att förhålla oss till är vad som händer på rättegången. Du kan skriva tusen lappar, men så länge det inte är en del av gärningsbeskrivningen eller en del av din presentation under rättegången så… Vi måste förhålla oss till det sägs i rättegångssalen och där har man varit otvetydig.

”Ett spadtag räcker inte”

Räcker det att ta ett spadtag för att jobba ska anses vara utfört?

– Lägger du dig på ”ett spadtag”-nivån då skulle jag vara beredd att säga att då har inget jobb utförts. Däremot om man tycker det är någon oklarhet om mängden jobb som utförts då hamnar man på en helt annan nivå.

Åklagaren sa i går att rätten bör förhålla sig till detta faktura för faktura?

– Det är en lite märklig ståndpunkt när man inte gjort någon precisering i sin egen talan faktura för faktura. Det blir ett fullständigt omöjligt uppdrag för domstolen när det inte finns bevisning som är konkretiserad på den nivån.

Om rätten går igenom faktura för faktura och dömer utifrån det, skulle inte det funka, menar du?

– Om de kan komma fram till i varje enskilda faktura att inget arbete är utfört så visst, det skulle väl gå, men dit går inte att komma med den bevisning som finns tycker jag, säger Olle Kullinger.

”Varje faktura för sig”

Åklagaren Niklas Jeppsson uttryckte det så här till Sportbladet i går:

– I vår plädering menar vi att man får se varje faktura för sig. Jag tycker man kan använda den språkliga betydelsen av ordet ”omfattat”. De osanna fakturorna har omfattat arbete som inte utförts. Jag menar att en faktura blir inte riktig för att man tar ett spadtag, sa Jeppsson.

Efter Olle Kullinger var det ”Peabmannens” advokat Jan-Åke Nyströms tur. Även han argumenterade för att hans huvudman ska frikännas. Advokat Nyström tryckte särskilt på ”Peabmannen” inte haft någon egen vinning.

– Han har inga ekonomiska intressen, inga kopplingar till ÖFK och inte lyft en enda krona. Det finns liksom ingen förklaring till varför han skulle ägnat sig åt något brottsligt, sa Jan-Åke Nyström.

”Inget uppsåt”

Under eftermiddagen var det dags för Jonas Granfelt, ”Sollefteåföretagarens” advokat, att avsluta hela den långa rättegången som pågått i 13 dagar.

Advokat Granfelt sköt också in sig på att arbeten varit utförda, bland annat av hans huvudman.

– Det har byggts vägar, bullervallar och en hel stadsdel. (Flyttfirman) har varit där, ("Sollefteåföretagaren") har varit där. Redan där faller åklagarnas hypotes platt eftersom den är inte särskilt väl underbyggd, säger Jonas Granfelt.

Vad gäller det grova skattebrottet som ”Sollefteåföretagaren” misstänks för bör det åtalet ogillas då åklagarna inte kunnat visa på något uppsåt, anser advokat Jonas Granfelt.

Domaren Kennet Svensson avslutade förhandlingen med att dom kommer att meddelas om fem veckor, tisdagen den 5 november klockan 11.00.

Åklagarna yrkar på följande straff för de tre åtalade:

* Daniel Kindberg:

Fängelse i minst fyra år.

Näringsförbud i sju år.

* ”Sollefteåföretagaren”:

Fängelse i minst fyra år.

Näringsförbud i sju år.

Företagsbot på 4 miljoner kronor.

* ”Peabmannen”:

Fängelse i minst tre år.

* Alla tre ska tillsammans återbetala 15 miljoner kronor.

* Samtliga åtalade nekar till brott på alla åtalspunkter.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Kindberg.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Laddar Live Upplevelse
Publicerad: