Han tar snabba kliv mot absoluta toppen

CJ Björks krönika inför helgens NFL

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN

Han har bokstavligen växt upp med NFL.

Nu står Deshaun Watson på egna starka ben, och tar snabba kliv mot den absoluta toppen.

Om Houston har problem? Inte med sin unga quarterback i laget.

Houston Texans quarterback Deshaun Watson har under början av säsongen agerat lite i skuggan av Patrick Mahomes.

Watson plockades endast två val efter Kansas supertalang i 2017 års draft, men till skillnad från Mahomes blev Watson omgående inslängd på det djupa då Tom Savage bänkades.

Watson fick kliva ut på den stora scenen redan premiärveckan under sin rookiesäsong.

Trots det kan man säga att han var förberedd.

Fick sommarjobb hos Falcons

NFL kom in tidigt i Watsons liv då Atlanta Falcons running back Warrick Dunn donerade ett hus till Watsons familj i Gainesville, Georgia 2006 som en del av Dunns välgörenhetsorganisation “Homes for the Holidays”. Watson var då elva år och tre år senare fick han möjlighet att bli bollkalle på Atlanta Falcons träningar.

Under sommaren inför sitt första år på gymnasiet, fick han ett sommarjobb hos Falcons där det i arbetsbeskrivning ingick att hämta bollar, ta hand om utrustning, vika handdukar samt i vissa fall passa till wide receivers under övningar på träningarna.

Initialt fick han endast passa till de mindre kända spelarna för att sedan även få chansen att passa till spelarna i startelvan. I början var Watson för nervös och bollarna gick oftare i backen än vad de gick fram till spelarna. Men efter ett tag, efter att han skakat av sig nervositeten, så började han leverera snygga passningar och respekten hos spelarna växte för 14-åringen.

Det var Atlanta Falcons ägare Arthur Blanks välgörenhetsprogram som gav Watson och ett fåtal gymnasieelever från lokala skolor runt Georgia denna möjlighet.

Foto: Frank Victores / TT NYHETSBYRÅN

Fick abrupt slut

Utöver att närvara på träningar fick de även vara med i omklädningsrummet samt vara på sidlinjen under matcher. Detta gav Watson en tidig inblick i NFL och inse vad som krävdes för att spela på den allra högsta nivån. Watson gjorde ett så pass gott intryck under sin första sejour att han blev tillbakabjuden under alla sina gymnasieår.

Den erfarenheten, medger Watson, hjälpte till att förändra hans liv.

Och när han väl fick chansen i Texans kunde alla med ett öga för talang se att organisationen äntligen hittat sin framtida QB.

Säsongen 2017 fick dock ett abrupt slut i november då Watson skadade knät och tvingades spendera resterande delen av sin debutsäsong på skadereserven.

Men redan vid slutet av 2018 års säsong så hade Watson slagit en bunt rekord:

Första spelaren i NFL:s historia att passa för mer än 400 yards, kasta mer än fyra touchdowns samt springa själv med bollen för mer än 50 yards i en och samma match.

Första spelaren att ha passat för mer än 4 000 yards, passat fram till mer än 25 TD:s, springa för mer än 500 yards själv samt springa in fem TD:s.

Snabbast på att samla ihop över 6500 passade yards och över 500 löpta yards (26 matcher)

Trade deadline närmar sig

Formen har bibehållits över 2019, och Watson är den absolut största anledningen till varför Texans är att räkna med i divisionen AFC South.

De hade förra veckan chansen att ta greppet om förstaplatsen då de mötte Indianapolis Colts, men kom till korta. De egna misstagen blev för många helt enkelt, dock inte nödvändigtvis från Watson som är en spelare med kapacitet att ta ett helt lag på ryggen, och med sin egen vilja föra dem till vinst.

I kväll ställs Texans mot Oakland Raiders vars head coach Jon Gruden inte har annat än lovord och beröm för just Watson. Något beröm till övers för CB Gareon Conley har dock knappast Gruden då han så sent som i tisdags bytte bort honom till just Texans för ett val i tredje rundan i 2020 års draft. Texans skadedrabbade defensiva backfield var i stort behov av en duktig CB.

Inför kommande trade deadline tisdagen den 31 oktober så kommer vi få se fler spelare som rör på sig mellan lagen. Det är alltid lika intressant att följa hur de olika lagen väljer att rusta upp inför den andra halvan av säsongen, samt vilka lag som redan väljer att samla draftval till nästa säsong istället.

Deshaun Watson lär inte åka någonstans, utan tycks ha kommit till Texans för att stanna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL