Känsliga uppgifter mejlades fel av polisen

Av: TT

Publicerad:
En administratör hos polisen har slagit in fel mejladress. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
En administratör hos polisen har slagit in fel mejladress. Arkivbild.

Den svenska polisen har av misstag skickat inloggningsuppgifter till Frontex informationsplattform till en privatperson, rapporterar SVT. Frontex är EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, och arbetar med unionens gränskontroll.

På plattformen finns en mängd sekretessbelagda uppgifter, exempelvis om hur Frontex arbetar med migranter som kommer till Europa, var man patrullerar, och hur människosmugglare ska avslöjas.

Plattformen skyddas med ett användarnamn och lösenord, som nu alltså har hamnat i fel händer. Hos den svenska polisen har en administratör nämligen skrivit fel mejladress när uppgifterna har skickats. Mejlet skickades fel eftersom privatpersonen har en mejladress med en domän som liknar polisen.se.

Frontex skriver i ett uttalande till SVT att man just nu utreder detta fall, men vill av säkerhetsskäl inte diskutera några detaljer.

Tidigare i februari har SVT rapporterat att känsliga uppgifter och sekretessbelagda dokument från polisen skickats till en privatperson på ett liknande sätt.

Publicerad: