Mejla

Stefan Hedmark

USA drar ut i krig i ”Midway”

Första trailern för ny andra världskrigsfilm

Publicerad:
Uppdaterad:

FILMTRAILER. Ni minns väl krigsfilmen ”Pearl Harbor” från 2001, med Josh Hartnett i huvudrollen?

”Midway” skulle lätt kunna vara dess uppföljare.

Filmen är baserad på verkliga händelser – slaget om Midway ägde rum mellan USA och Japan ute i Stilla havet, ett halvår efter japanernas attack mot Pearl Harbor. Det anses vara ett av de avgörande slagen och Japans flotta åsamkades stora skador.

På 1970-talet kom en storfilm med en rad stjärnor i rollerna, men ”Midway” (1976) var tyvärr en ganska seg rulle. Den nya versionen ser inte ut att bli mycket bättre – kanske inte tråkig, men ytlig och lite dum på ett sådant där storstilat flaggviftande vis.

När vi ser trailern är det omöjligt att inte tänka på Michael Bays film ”Pearl Harbor” som kölhalades av kritikerna och aldrig engagerade på samma sätt som ”Titanic” (1997), vilket var det tydliga syftet.

”Midway” regisseras av Roland Emmerich, som är mest känd för ”Independence day” (1996), och nog är det snarare de äventyrsvibbarna vi känner här – inte ett intryck som visar genuint intresse för slaget och de män som kämpade och dog i det.

1 av 3 | Foto: Lionsgate
”Midway”.

Det kan förstås visa sig vara ett felaktigt intryck. Men Emmerich har haft svårt att få till en äkta känsla förr, trots att han har tagit sig an historiska händelser i flera filmer. Senast var det ”Stonewall”, som tog upp gayrörelsens historia... men det lyckades bli regissörens hittills mest sågade film.

”Midway” har flera välkända ansikten i rollistan, som Patrick Wilson, Aaron Eckhart, Woody Harrelson, Mandy Moore och Dennis Quaid.

Filmen har troligtvis premiär i november.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE