F1-domare hotad efter bestraffningen av Sebastian Vettel

Emanuele Pirro berättar om den tuffa tiden

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han var en av domarna som tog beslutet att straffa Sebastian Vettel.

Efter det har han blivit både förolämpad och hotad.

– Mitt liv förändrades i Kanada och kommer aldrig att bli detsamma som förr, säger Emanuele Pirro.

Den före detta F1-föraren från Italien var en av de domarna som beslöt att Sebastian Vettel skulle straffas med ett tidstillägg på fem sekunder under F1-loppet i Kanada för två veckor sedan. Vettel gjorde en miss, körde av banan och kom till baka precis framför nosen på Lewis Hamiltons Mercedes.

Enligt reglerna måste föraren återvända på banan på ett säkert sätt. Det ansåg inte domarna att den tyske Ferrariförare gjorde och därför fick han en bestraffning som i slutändan gjorde att han tappade segern.

– Man måste tänka på att Hamilton behövde bromsa för att hålla sig utan för Vettel, förklarar Pirro för radiokanalen Rai.

– Hamilton hade kört om honom om det inte hade blivit tryckt mot muren. Vi skulle också bedöma om Vettel hade kontroll över sin bil, efter det skulle vi fastställa om han gjorde rörelsen av egen fri vilja eller inte. Det beslutet skulle vi träffa.

Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Emanuele Pirro hotad efter Kanada GP

Beslutet var omdiskuterat, både i F1-depån och i tv-sofforna.

– Jag försökte bara göra mitt jobb och det är inte ens ett riktigt jobb utan jag gör det för att kunna stötta motorsporten på ett så korrekt sätt som möjligt. Tyvärr blev slutet inte bra för någon av oss, livet skulle kunna vara så härligt, som en saga. Men det är det inte.

Efter deltävlingen i Kanada har han mottagit flera olika hot, många fans har svårt att se att han som italienare tar ett beslut som bestraffar Ferrari.

– Jag har fått utstå flera otrevliga skriverier i media, saker som jag inte ens önskar min värsta fiende och jag har fått personliga hot som jag har tvingats informera polisen om, säger Emanuele Pirro.

– Mitt liv förändrades i Kanada och kommer aldrig att bli detsamma som förr.

Foto: Paul Gilham / Getty Images AsiaPac
Emanuele Pirro, längst till vänster.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE