Åkarnas representant om uppgifterna: Är förvånad

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidåkaren Evelina Settlin bekräftar att träningsupplägget i samband med landslagets läger varit ifrågasatt.

Att flera åkare ska ha övervägt att hoppa av på grund av missnöje kom däremot som en nyhet.

– Jag är ganska förvånad, säger 27-åringen som är åkarnas representant.

Evelina Settlin har i dagarna varit och träffat sina tränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson för en utvärdering av säsongen som gått.

Och det fanns frågetecken att räta ut. Efter en fin utveckling förra vintern har årets säsong varit raka motsatsen för Evelina Settlin, som fick avbryta tävlandet i förtid.

Hon har fått en del svar.

– Jag skulle nog säga att den totala belastningen varit för hög. Det var ingen överträning, jag har inte tränat mycket mer än tidigare år. Men återhämtningen har inte varit optimal. Sen finns det andra delar som inte heller varit optimala, berättar hon.

Tre har övervägt att lämna

Alla landslagsåkare gör liknande utvärderingar. Den här säsongen är de viktiga både för den enskilda individen, men också för gruppen. Den senaste veckan har skidlandslagets ledning talat med de aktiva för att gå till botten med det missnöje som både Sportbladet och Expressen rapporterat om.

Enligt Expressens uppgifter, något som överensstämmer med Sportbladets källor, har tre åkare övervägt att lämna skidlandslagets träningsgrupper. Kritiken har delvis riktats mot innehållet på landslagets läger under försäsong.

Den kritiken bekräftar Evelina Settlin, som är åkarnas representant. Förra sommaren ska de kvinnliga åkarna, flera av dem med personliga tränare på hemmaplan, ha diskuterat och fört fram önskemål om ökad frihet under landslagets läger.

– Det har varit diskussioner, men det har gått framåt och blivit bättre. Vi har fått grovplanering för lägren mycket tidigare. Vi har också haft en del valfria pass, säger Evelina Settlin men poängterar:

– Samtidigt ska man komma ihåg att om man är med i ett landslag så är det lite krav som ställs också.

Evelina Settlin
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Evelina Settlin

”Har varit turbulens”

Hur har du tagit till dig uppgifterna om att tre åkare vill hoppa av?

– Just kring det är jag ganska förvånad, det är inget som jag har hört eller upplevt själv. Men det har inte varit en optimal situation i år, det vet alla. Tränarna har verkligen gjort sitt och varit bra och professionella.

Borde du som representant för åkarna känt till det missnöje som beskrivits?

– Det är inget som har tagit det via mig, det är ingen som jag har koll på. Men det har varit turbulens.

Hur har du märkt av den?

– Det som jag själv tycker är att man märkt på tränarna att de inte fått fokusera på det som de ska, alltså träningsbiten och göra allt så bra som möjligt för oss. Det har varit en arbetsbelastning som inte varit optimal.

Har någon åkare kontakt med dig efter all uppståndelse?

– Nej, ingen har pratat med mig så. Jag tror att alla känner att vi vill ge ledarna lite lugn och ro och se när det kommer en ny organisation på plats.

Hur ser du på deras upplägg för din egen del? Vems ansvar är det att det säsongen inte fungerade för din del?

– Jag tycker bilden som målats av dom (tränarduon Ingesson och Thomson) har blivit tråkig. De är de bästa tränarna som jag har haft. De lider med mig när det inte går bra, de har också försökt vända på alla stenar. Jag har fullt förtroende för dom och har fått ett bra stöd.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sveriges damtränare Stefan Thomson, Magnus Ingesson och landslagschef Lars Selin.

Ny landslagschef inom kort

Enligt Evelina Settlin får åkarna nu regelbunden information av landslagets ledning och budskapet är att vänta in den nya organisationen. En ny landslagschef ska tillsättas inom kort och åkarna har fått lämna synpunkter inför rekryteringen.

– Det var en hel del, men det handlar framförallt att vi får känna trygghet att den personen är en spindel i nätet och att tränarna får fokusera på det som de ska göra, säger Settlin.

Vad tror du att diskussionerna som varit nu kommer att leda till?

– Jag vill inte uttala mig om det i det här läget.

Publicerad:

LÄS VIDARE