Anders Öfvergård gick ner 20 kilo: ”Mycket tunnare nu”

Programledaren utsatte sig frivilligt för svälten som väntar ”Robinson”-deltagarna

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

HAPARANDA. ”Robinson”-deltagarna riskerar att svälta i Haparanda skärgård.

Programledaren Anders Öfvergård vet vad som väntar – efter att själv ha utsatt sig för det stenhårda träningsprogrammet 16 weeks of hell.

– Jag tyckte inte att jag hade kort stubin, men min omgivning tyckte det, säger han med ett leende.

Utan palmhjärta och kokosnötter förväntas årets ”Robinson”-deltagare överleva på blåbär, kråkbär, lingon och svamp. Det finns också ätbara mossor och lavar i Haparanda skärgård och möjlighet att fiska i Bottenviken, det omgivande vattnet.

20 kilos skillnad. Anders Öfvergård på ”Robinson”-inspelning i Haparanda 2020 jämfört med TV4:s officiella pressbild från Fiji och säsongen som spelades in 2019, efter att han genomgått träningsprogrammet 16 weeks of hell.
Foto: Peter Wixtröm / Aftonbladet / Linus Nilsson / TV4 / C More
20 kilos skillnad. Anders Öfvergård på ”Robinson”-inspelning i Haparanda 2020 jämfört med TV4:s officiella pressbild från Fiji och säsongen som spelades in 2019, efter att han genomgått träningsprogrammet 16 weeks of hell.

Anders Öfvergård, 52, som programlett flera tidigare säsonger av ”Robinson” räknar med att deltagarna kommer tappa i vikt ordentligt under prövningen att överleva på en öde ö i den norrländska övärlden.

”Man börjar lukta ammoniak”

– Våra deltagare kommer att komma in i en så kallad ketos, säger han.

– Det är när du äter väldigt lite kalorier och du börjar äta av ditt eget fett. Det gör också att du antingen blir euforisk eller deprimerad. Man blir otroligt transparent i vem du är, humöret kan gå både upp och ner.

Foto: Peter Wixtröm
Anders Öfvergård på stranden på Seskarö i Haparanda skärgård som kommer användas för att spela in tävlingar i ”Robinson”.
Foto: LINA SIKSJÖ
Anders Öfvergård 2014

Öfvergård vet vad han talar om efter att under våren frivilligt ha svultit sig till ketos, två gånger.

– När jag gick in i ketos började jag tänka på deltagarna i ”Robinson” faktiskt. Det är precis det som händer dem under programmet. Det tar ungefär 10 dagar innan du kommer in i det och det börjar nästan åka som en Formel 1-bil i kroppen som äter upp allt underhudsfett. och så börjar man lukta ammoniak, säger han med ett skratt.

Kort stubin

Under våren medverkade Anders Öfvergård i programmet ”Den stora hälsoresan” på Kanal 5 och utsattes för träningsprogrammet 16 weeks of hell. Totalt gick han ner 20 kilo på fyra månader.

– Det gör ju också att... alltså jag tyckte inte att jag hade kort stubin, men min omgivning tyckte det. Det kommer hända deltagarna här också, säger Anders Öfvergård.

Foto: Peter Wixtröm
Anders Öfvergård vid TV4-produktionens basläger och snickeri i Haparanda

TV4 har läkare och sjuksköterskor på plats för att garantera att deltagarnas svält inte blir farlig.

– de kollas varje dag, de vägs och det är blodtryck, varje dag helt och hållet. Sen på grund av covid-19 tar vi också temperaturen, det har vi aldrig gjort förut. Och sen är det också så att du får inte vara utan mat en längre tid, jag tror att det handlar om 12 dagar. För då kan du få bestående magsäcksproblem. Så om det skulle hända så kanske det dyker upp nån liten låda på stranden med konserver i. Det är ju ändå ett tv-program. Många tittare vill att det ska vara extra hårt, men men om någon skulle få bestående men och magproblem så är det ju på vårt ansvar, det går inte.

Foto: Peter Wixtröm
Haparanda skärgård saknar palmer och kokosnötter. Här får ”Robinson”-deltagarna överleva på bär, svamp, ätbar mossa och lav – och fisk om de lyckas med fångsten.

Aftonbladet träffar Anders Öfvergård på en öde strand på Seskarö, en av öarna där ”Robinson” just nu spelas in i Haparanda skärgård. TV4:s exekutiva producent Gustav Carlsson kan inte låta bli att kommentera programledarens fysik när han fotograferas.

– Det är ju bara halva Anders kvar.

Öfvergård skrattar:

– Ja, jag är väldigt mycket tunnare. 20 kilo har jag gått ner. Jag höll på hela våren. Efteråt har jag gått upp ett och ett halvt kilo, jag stressade ner mig rätt hårt för jag ville uppleva hur det var att ha väldigt lite underhudsfett och vara så vältränad som en elitidrottsman, men jag mådde bäst med lite mer underhudsfett.

”Inte läge prata med nån trögtänkt”

Nu är det fullt fokus på ”Robinson”-inspelningen som ska pågå till början av september. Men samtidigt som han genomgick 16 weeks of hell under våren spelade han parallellt in två andra tv-program också. Han gjorde sitt bästa för att undvik att låta folk smaka på det dåliga humöret. Det som han själv inte kände att han hade men som omgivningen vittnade om.

– Alltså, jag kan säga så här. Jag valde vilka samtal jag tog mellan 11 och 12 på dagen innan jag fick mat, för då hade an gått 15 timmar utan. Du har ju ett matfönster i åtta timmar och sen är det 16 timmar när du inte äter någonting. Det var inte läge att prata med nån som är trögtänkt vid halv tolv-tiden, jag bara skrev ”Jag ringer snart”.

Det gäller att känna sig själv?

– Ja, och hitta sin ironi i det. Sen är väl kanske inte jag den som kommer leva med den här livsstilen hela tiden. Men det balla är att när man gör det så länge som det ändå är, 112 dagar, så vänjer sig kroppen. Det är cool.

Inspelningen av ”Robinson” pågår i Haparanda under 44 dagar i juli, augusti och september. Säsongen kommer att sändas i TV4 och C More efter årsskiftet.

Foto: Peter Wixtröm
Aftonbladets Torbjörn Ek och Peter Wixtröm på plats på Seskarö i Haparanda skärgård där ”Robinson” spelas in sommaren 2020.
Publicerad:

LÄS VIDARE