Mejla

Jenny Wennberg

I Norrbotten hör ingen dig skrika

Närmaste polis kan finnas 20 mil bort

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ELIASSON SIMON/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mitt under pågående misshandel ringer en granne 112. Kvinnan som misshandlas är i 25 års åldern och kommer vara död innan polisen kommer fram till lägenheten.

Misshandeln sker i Kalix, som tillhör länspolisområdet Östra Norrbotten. När brottet begås mot kvinnan finns bara en patrull i tjänst och den patrullen är redan upptagen med ett ärende i Överkalix, nästan 7 mil bort.

Istället skickas det ut en patrull från Luleå. En timme och fjorton minuter efter att grannen larmar polisen är polisen till sist framme vid lägenheten och hittar kvinnan död.

När Ekot talar med kvinnans familj vill de inte kommentera den tragiska händelsen, men de vill däremot lyfta fram problematiken med att det finns så få poliser i vissa delar av Sverige.

I Norrbotten, där Kalix ligger, är bara en polispatrull i tjänst tyvärr inte en unik situation. Den är tragiskt nog inte heller ny.

2008 intervjuar Aftonbladet Erik Kummu som då är vakthavande befäl i Norrbotten om situationen:

– Om en kvinna larmar på hjälp är det väldigt svårt att förklara för henne att det kommer ta den tid det tar. Har man otur hinner de bli ihjälslagna innan vi är framme. Ibland har vi ingen möjlighet att överhuvudtaget ingripa.

I somras fanns bara en patrull i tjänst i kommunerna Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. För att få lite perspektiv på hur stora ytor poliserna ska täcka under sina arbetspass handlar det om ett område som motsvarar en åttondel av Sverige. Bara Kiruna kommun är till ytan lika stort som Skåne, Blekinge och Halland - tillsammans.

En patrull i tjänst som ska täcka så enorma områden skapar inte trygghet. Däremot skapar det goda förutsättningar för rattfyllor, droghandel och mord.

Mannen misstänkt för att ha dödat kvinnan i Kalix dömdes till 16 års fängelse för mord i tingsrätt. Kvinnans grannar lät henne inte bara dö, de ringde polisen. Fallet i Kalix är inte berättelsen om vår likgiltighet inför varandra. Det är istället berättelsen om ett delat Sverige där kriminella kan göra lite som de vill därför att polisen saknar resurser och Sverige utanför storstäderna inte prioriteras politiskt.

Frågan samhället lämnar kvinnans anhöriga med är oförlåtlig;

hade hon varit vid liv om närmsta polis inte funnits 8 mil bort?

avJenny Wennberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jokkmokk

Kiruna

Boden

Kalix

Skåne

Gällivare

Norrbotten