Gina Dirawi tvingades ha livvakt när hon var julvärd

Berättar om hatet: ”Folk vill se en död”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Omåttligt folkkär – och hatad.

I en ny dokumentär berättar Gina Dirawi om hoten som tvingade henne ha livvakter i Melodifestivalen och under jobbet som julvärd.

– Jag tror inte jag har firat sedan dess, säger hon i tårar.

Hon blev vald till den yngsta julvärden någonsin år 2015. Hon har programlett både ”Idol” och ”Melodifestivalen”. Gina Dirawi, 29, har haft många ärofyllda uppdrag i tv-rutan. Många har hyllat henne, men hatet har också varit stort.

1 av 5 | Foto: SVT
Gina Dirawi.

”Blev mitt fängelse”

I SVT:s dokumentär ”Vad hände Gina Dirawi?” berättar programledaren bland annat att hon var tvungen att ha med sig livvakter. Men även om längtan bort från hemstaden, rädslan för att vara julvärd och dödshoten.

– Det enda jag ville när jag bodde i Sundsvall var att flytta därifrån. Jag ville komma till en plats där jag kunde känna mig fri, där jag kunde utforska och definiera mig själv utan yttre restriktioner som säger hur jag ska vara som människa. Men det jag trodde skulle ge mig frihet blev mitt fängelse. Folk vill se en död. Priset för att få vara den man är i Sverige är för högt, säger hon.

Tusentals hatbrev

I dokumentären berättar Christer Björkman, 62, att det nästan alltid kommit in hot och hat mot Gina i större eller mindre utsträckning.

– Vi har haft personskydd på henne i flera omgångar, säger han i programmet.

Han påminner sig om ett speciellt moment i ”Melodifestivalen” där Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer, 38, och Jon Henrik Fjällgren, 32, översatte svenska folkvisor till arabiska och hebreiska för att sedan avsluta med att sjunga den svenska nationalsången.

– Vi talar om tusen och åter tusentals hatbrev och de är riktade mot henne. Inte mot Sarah, inte mot Jon Henrik och inte mot någon annan. Utan bara mot Gina. Det är något med henne som triggar igång en viss typ av människor, säger han.

När hon var 25 år valdes hon till julvärd. Någonting som gjorde att hon var tvungen att ha livvakter runt om sig.

”Tror inte att jag har firat den efter det”

När SVT presenterade Gina Dirawi sades det att hon hade tjatat till sig platsen. Någonting programledaren inte riktigt var bekväm med.

– Jag tyckte att jag sattes i en position där jag skulle behöva förklara mig. Att jag skulle bli duktiga blatten som förklarar hur mycket den tycker om julen och att de inte ska vara rädda för mig, säger hon.

Hatet kom mycket från att SVT hade valt en muslim som julvärd. Det placerades även kameror i hennes lägenhet för hennes säkerhet.

– På finalen (Melodifestivalen) hade jag fyra livvakter runt om mig, säger hon i programmet.

På frågan om hur Gina Dirawi ser på julen i dag kan hon inte hålla tillbaka tårarna och svarar:

– Jag tror inte att jag har firat den efter det, säger hon i programmet.

Nöjesbladet har sökt Gina Dirawi.

Publicerad:

LÄS VIDARE