Mejla

Johan Flinck

Flinck: Nu börjar VM

Uppriktigt orolig för matchen mot Japan

Publicerad:
Uppdaterad:

KUMAMOTO. Två matcher – två segrar.

Men det är nu Sveriges VM börjar.

Jag fruktar Japan på allvar i morgon.

Det var visserligen underläge med 4–2 och bud på 5–2 till Kina efter drygt sju minuter och först när Isabelle Gulldén kom in från bänken efter tolv minuter kunde Sverige rycka (6–5 blev 16–7 i paus).

Men detta var också det enda som påminde om den svaga premiären mot Kongo-Kinshasa.

Det var en annan struktur på kontringarna och anfallen, bättre skärpa och mycket mindre slarv.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Filippa Idéhn kom in mycket tidigare i matchen med några räddningar och förstavalen på kanterna, Olivia Mellegård och Nathalie Hagman som båda fick chansen från start igen, fick lite revansch efter sina svaga premiärinsatser med härlig fart och några säkra kontringsmål. Sedan hade kantspelarna gärna fått komma till fler avslut från just kanterna.

Mikaela Mässing presenterade sig också direkt när hon nu fick börja matchen, med det skytte (och ett par inspel till på köpet) som Sverige kommer att behöva längre fram i VM.

Och man fortsatte hitta in till de högklassiga mittsexorna.

Uppvärmningen avverkad

Efter de inledande minuterna höjde sig försvaret en nivå också och då var det stängt. Det kvittade vem Signell kastade in där – Johanna Forsberg, Linn Blohm, Emma Lindqvist... Kinesiskorna kom ingenstans på niometer.

Andra halvlek blev mer av akademiskt intresse, men säkert inte för Martina Thörn som fick göra VM-debut när hon stod hela halvleken, och Signell har gått runt på hela truppen i de här matcherna.

Medan jag drog (kanske för) stora växlar av premiären mot Kongo, eller i varje fall var kritiserade prestationen som sådan, så ryckte landslaget mest på axlarna åt den matchen, i varje fall enligt Signell.

I rättvisans namn tänker jag inte rycka på axlarna åt den här helgjutna insatsen mot Kina men jag ska heller inte dra för stora växlar av den.

För direkt när slutsignalen gick i dag i detta runda, stora kylskåp som kallas Park Dome började Sveriges VM.

Uppvärmningen och transportsträckan är avverkad.

Nu väntar Japan om mindre än 24 timmar.

Kan förstöra Sveriges VM

Japan har inte varit bättre än 14:e lag i ett VM sedan mitten av 1970-talet.

Men jag är uppriktigt orolig för den här matchen som i praktiken kan förstöra Sveriges VM vid förlust. I så fall går Sverige vidare till mellanrundan med noll poäng och nästan obefintlig chans på en semifinal – om man inte besegrar en av de största guldfavoriterna, Ryssland i gruppspelets avslutande omgång.

Japan imponerade redan i VM för två år sedan. Då besegrade man Montenegro och pressade Ryssland i gruppspelet, varpå man åkte ut mot blivande bronsmedaljörerna Nederländerna i åttondelsfinalen efter förlängning.

Sedan dess storsatsningen mot hemma-VM och hemma-OS nästa sommar bara ökat med tre gånger så många dagar tillsammans än vad de europeiska nationerna kan skrapa ihop.

Lägg till det hemmaplan med allt vad det betyder i fråga om stöd från läktarna och knappast några nackdelar från domarna för det är värdnationens lott när det är handboll.

Men svensk seger och man har allt i egna händer i detta VM.

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE