AVSLÖJAR: Storklubben släpper Jordan Larsson till landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En knölig landslagsuttagning väntar Janne Andersson.

Men Spartak Moskva släpper Jordan Larsson, 22, till landslagsspel.

– Vi bidrar gärna till att öka Jordans EM-chanser, säger kommunikationsdirektören Anton Lisin.

På måndag presenterar förbundskaptenen Janne Andersson landslagstruppen som åker till Qatar för ett tio dagar långt läger och två landskamper, 3–13 januari.

Januariturneringen har traditionellt varit ämnad för spelare som har tävlingsuppehåll i de nordiska ligorna.

Men efter EM-avancemanget öppnade Janne Andersson för att bredda sökradien att inkludera andra ligor med vinteruppehåll, som den ryska, där Jordan Larsson gjort en stark höst i Spartak Moskva sedan flytten från IFK Norrköping i somras.

– Det kan vara en, till exempel, sa Janne Andersson till C More när Jordan Larssons namn nämndes vid EM-kvalavslutningen.

Matcher på icke Fifadatum

Problemet? Lägret och matcherna i Qatar sker på datum som inte är officiella Fifadatum och därför behöver inte klubbarna släppa iväg sina spelare.

Men Sportbladet kan avslöja att ryska storklubben Spartak Moskva har gett Jordan Larsson klartecken att följa med det svenska landslaget när han med stor sannolikhet blir uttagen under måndagen.

– Vi tycker att Jordan förtjänar den här chansen. Vi tror det utvecklar honom som spelare och vi bidrar gärna till att öka hans chanser att komma med i en svensk EM-trupp, säger Spartak Moskvas kommunikationsdirektör Anton Lisin till Sportbladet.

Jordan Larsson i Spartak Moskva.
Foto: Epsilon / Getty Images Europe
Jordan Larsson i Spartak Moskva.

Jordan Larsson har gjort fyra ligamål och två cupmål för Spartak Moskva och utsågs nyligen till månadens spelare av supportrarna i storklubben.

– Det här är inte Fifadatum men vi gör ett undantag eftersom det är en del i vår nya policy där vi tror att det gynnar vår unga trupp och spelare som vill spela för sina landslag, säger Lisin. Jordan blev väldigt glad över beslutet.

– Vi ger även Ezequiel Ponce (Argentina) och Ayrton (Brasilien) ledigt för att vara med i det sydamerikanska OS-kvalet, säger Lisin.

I övrigt kommer den svenska landslagstruppen på lägret i Qatar till mycket stor del bestå av allsvenska spelare och eventuellt några spelare från ligorna i Danmark och Norge.

Frågetecken för FCK och MFF

Dock finns det frågetecken för spelare från både Malmö FF och FC Köpenhamn vars eventuella fortsatta spel i Europa League inte avgörs förrän på torsdag när lagen möts i en skandinavisk tungviktsmatch i Köpenhamn.

Även om lagen slås ut kan spelare stoppas/tacka nej på grund av behovet att få vila efter en lång säsong.

– Vi tar den diskussionen med Janne, svarar MFF:s sportchef Daniel Andersson i ett SMS.

Nordamerikanska MLS är ytterligare en liga med speluppehåll. Där skulle tidigare landslagsmeriterade spelare som Anton Tinnerholm, Magnus Eriksson och Adam Lundqvist kunna vara aktuella för janauriturneringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.