38-årig man greps i Sverige – försökte köpa bombgödsel över internet

avEbba Thornéus, Joakim Magnå, Josefin Silverberg, Petter J Larsson

En 38-årig man från Nässjö sitter häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen greps tidigare i juli efter tips från italiensk antiterrorpolis. Han hade avslöjats med att ha försökt köpa 400 kilo gödningsmedel, känt för att användas i hemmagjorda bomber, uppger den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Europol bekräftar sambandet för Aftonbladet.

– Jag kommenterar ingenting, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Mannen häktades den 21 juli i Eksjö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han greps av Säkerhetspolisen med stöd av polisen på tisdagen samma vecka efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Italiensk polis hade innan gripandet tipsat polisen i Sverige om 38-åringen. Han hade avslöjats med att vid upprepade tillfällen ha försökt att över internet köpa 400 kilo gödningsmedel, känt för att användas vid tillverkning av hemmagjorda bomber, rapporterar Ansa.

Det var italienska Raggruppamento Operativo Speciale (ROS) – en specialenhet som arbetar mot terrorism och organiserad brottslighet – som larmade svensk underrättelsetjänst via Europol efter att mannen försökt köpa gödningsmedlet från en försäljare i italienska staden Bari, uppger Ansa.

En talesperson för Europol bekräftar för Aftonbladet att det var mannen i Nässjö som italiensk polis fick ögonen på. Europols anti-terrorgrupp har stöttat ärendet och varit i kontakt med både italiensk och svensk polis.

”Jag kommenterar ingenting”

Ansa skriver att mannen ursprungligen är från Iran, men att han även har svenskt och afghanskt medborgarskap.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål vill inte bekräfta om uppgifterna om gödningsmedel stämmer.

– Jag kommenterar ingenting i utredningen, säger hon.

Brottsrubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse innebär att en person förberett omfattande förstörelse av egendom exempelvis genom explosion, översvämning eller olycka.

Den 38-årige Nässjömannen är i nuläget inte misstänkt för terroristbrott.

– Han är inte misstänkt för terrorism, säger Robin Simonsson, presskommunikatör vid Åklagarmyndigheten.

Allmänfarlig ödeläggelse

Inte heller enligt Agnetha Hilding Qvarnström har brottsrubriceringen ändrats.

– Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, det är brottsmisstanken, säger hon.

Brottsligheten som han misstänks för ska ha pågått från april i år och framåt i Nässjö.

Mannens försvarsadvokat har inga kommentarer.

– Jag har sagt inledningsvis att jag inte säger något utan min klients godkännande och vi inväntar fortsatt utredning, säger 38-åringens advokat Mikael Svegfors.

Inte heller Säpo kan kommentera uppgifterna.

– ‎När det gäller frågor kring enskilda individer och specifika ärenden har vi inte möjlighet att kommentera det, säger pressekreteraren Sofia Hellqvist.

”400 kilo är ganska mycket”

Konstgödsel har använts som ingrediens i sprängladdningar sedan 1960-talet, enligt Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London.

– Det mixas med andra material. En färdig bomb med 400 kilo konstgödsel kommer att väga mycket mer när den är klar, säger han.

– Jämförelsevis vägde Breiviks bomb, som var baserad på konstgödsel, 900 kilo. Så 400 kilo är ganska mycket.

Hans Brun påpekar att det internationella samarbetet mellan polis- och säkerhetsmyndigheter är viktigt för att fånga upp misstänkta attentatsmän.

– Där slår man larm om folk försöker att köpa vissa flaggade kemikalier, till exempel online.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nässjö

Säpo