Ännu en landslagssvensk jagas av andra landslag

Ajdarevic gör succé med AEK Aten – Kosovo och Albanien vill ha OS-kaptenen

avMichael Wagner

Foto: Bildbyrån

Sex segrar före, 15 vinster efter att Astrit Ajdarevic, 27, anlänt.

Nu drömmer AEK Aten om spel i Champions League.

– Jag har varit i en del klubbar. Nu känner jag verkligen att jag har hamnat rätt, säger Ajdarevic, som åter jagas av utländska landslag.

När den klassiska grekiska storklubben i januari värvade Ajdarevic, vars kontrakt med Örebro SK gått ut, sladdade AEK på sjunde plats i ligan.

Under våren, med ytterligare en svensk i klubben (Jakob Johansson spelar på mittfältet, Daniel Majstorovic är sportchef) började AEK rada upp segrar.

Före Ajdarevic ankomst tog AEK sex segrar under hösten, jämfört med 15 under våren.

CL-chansen lever trots förlust

Det ledde till en fjärdeplats i ligan och playoff-spel om Greklands andra plats till Champions League. Under onsdagskvällen blev det en knapp förlust, 0-1, mot Panathinaikos.

– Det var en rätt stängd match, med få målchanser. De vann på en tveksam straff, säger Ajdarevic till Sportbladet. Vinner vi de två matcherna som återstår så har vi fortfarande chansen att ta Champions League-platsen.

Hur recenserar du ditt halvår i AEK Aten?

– Jag är mycket nöjd. Jag har spelat i de flesta matcherna och det har gått bra för laget sedan jag kom hit. Men jag känner mig sliten. Jag har spelat fotboll utan någon längre semester sedan i början av förra året.

För några år sedan var klassiska AEK nere i tredjedivisionen och vände.

Jakob Johansson lämnade IFK Göteborg, var med på AEK:s resa uppåt och har spelat in sig i svenska landslaget.

Nu är Ajdarevic näste svensk att rida vidare på och bidra till klubbens framgångsvåg.

Utmanar Olympiakos

– Det hade varit fantastiskt att nå Champions League med AEK Aten. Jag tycker vi har spelat den bästa fotbollen och haft den bästa truppen under våren. Nästa säsong är jag övertygad om att vi utmanar Olympiakos om ligaguldet, säger Ajdarevic.

Vilken är din roll i AEK Aten?

– Jag spelar mer som en klassisk sexa, en box till box-mittfältare, än som en tia i Sverige.

Är du och nosar på landslagsspel igen?

– Helst skulle jag vilja säga pass på den frågan. Det spelar ingen roll vad jag tycker. Skulle landslaget behöva mina tjänster så finns jag här.

– Jag är stolt över landskamperna som jag spelat för Sverige. Jag har lagt ned tid och min själ för de olika svenska landslagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N

Lagkapten i OS

Astrit Ajdarevic var lagkapten för det svenska landslag som spelade i OS i Brasilien förra sommaren. Det var dock inga Fifamatcher och räknas därför inte som officiella landskamper.

Nyligen kom det fram att talangen Sead Haksabanovic, som också representerat Sverige genom flera ungdomslandslag, kommer välja A-landslagsspel för Montenegro.

27-åringe Ajdarevic, född i Pristina och uppvuxen i Falkenberg, skulle även kunna spela för Kosovo eller Albanien.

– Det stämmer. Jag är inte låst till Sverige, säger han.

Är de landslagen på dig och vill att du ska spela för dem?

– Spelar man för en grekisk storklubb, AEK Aten, och är ordinarie här så blir man intressant för dem. Det är klart de är på mig. Jag tar det som det kommer. Just nu är prio ett klubblaget och familjen.

Bröllop i sommar

– Jag är 27 år och man får nya prioriteringar. Jag vill umgås med mina nära och kära. Senare i sommar gifter jag mig med min tjej Mimosa i Kosovo. 

Efter att ha representerat elva klubbar i karriären känner Astrit Ajdarevic att han hittat rätt.

– Jag har flyttat runt för att det har varit klubbar som velat ha mig, som betalt för att värva mig. Men nu ska det till något väldigt bra för att jag ska lämna det här. Jag spelar i en storklubb, bor vid Medelhavet och trivs fantastiskt, säger Ajdarevic.

ARTIKELN HANDLAR OM