Molly Sandén om sin diabetes: ”Är en konstant rädsla”

avJakob Meijer

Molly Sandén har levt med diabetes i fem år.

Nu berättar hon om det viktiga stödet från fästmannen Danny Saucedo och familjen.

– Man lever under en konstant rädsla att råka göra fel, säger hon.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson
Molly Sandén.

Trots att cirka 450 000 svenskar har diabetes är okunskapen stor. Det menar artisten Molly Sandén som själv har sjukdomen.

– Det är väldigt mycket fördomar, och jag har stött på väldigt mycket okunskap kring diabetes. I sin ensamhet blir man frustrerad, det är en så pass stor och vanlig sjukdom men ändå är det så pass få människor som faktiskt vet vad det innebär, säger hon.

Som ett sätt att uppmärksamma sjukdomen medverkar hon i dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes”, och nästa vecka syns hon även i Diabetesgalan.

Framför allt tycker Molly Sandén att det är viktigt att människor får veta vad man ska göra när någon plötsligt drabbas av hypoglykemi, lågt blodsocker.

– Det är viktigt att dokumentären och galan görs, att det kommer upp till ytan. Att folk får veta hur man ska agera, för det kan rädda liv.

Stöttas av fästmannen

Molly Sandén säger att hon, trots att det i dag är rutin, inte alltid är lätt att veta om man tagit en insulinspruta eller inte. En spruta för mycket skulle kunna bli hennes död, förklarar hon.

– Det är det jag tycker är den största rädslan, är man lite allmänt virrig som person är det väldigt svårt. Man lever under en konstant rädsla att råka göra fel, eller glömma. Det kan räcka för att det ska få hemska konsekvenser.

Molly Sandén har själv stor hjälp av fästmannen Danny Saucedo och sin närmsta omgivning. Det är oftast familjen som märker när Molly börjar bli ”låg”.

– Jag har märkt att man i bland vill göra revolt. Undermedvetet så skiter man i att man har det. Man bara tar en paus, och då är det så viktigt att man har folk runt omkring sig som kan fånga upp en och säga att man borde kolla upp sitt socker om man beter sig konstigt.

”Leva utan att dö – en film om diabetes” sänds i kväll på TV3, klockan 20.00.

Diabetesgalan hålls tisdag den 14 november.

ARTIKELN HANDLAR OM