Mordmisstänkt ansågs inte lämplig att ha vapen

Två män har häktats på sannolika skäl för mord i sommarstugeområde

avAnders Johansson, Josefin Silverberg

En man i 60-årsåldern har häktats för mordet på en man som hittats död i hans bostad.

Polisen beslutade tidigare i år på inrådan av läkare att frånta mannen de nio vapen han äger, samt hans ammunition och vapentillstånd.

— Han är inte kapabel eller förmögen till att göra något sådant här. Han har blivit sjuk i alkoholism och också fått alkoholrelaterade sjukdomar, säger en anhörig till Jönköpingsposten.

Under torsdagen häktades ytterligare en man på sannolika skäl misstänkt.

1 av 2

I söndags hittades en man död i ett sommarstugeområde i Jönköpings kommun. Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det tecken på att kroppen har legat en längre tid innan den hittats. Han är i 40-årsåldern och kartläggs nu av åklagare.

En man i 60-årsåldern anhölls och under onsdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordet, vilket innebär att misstankarna mot honom stärkts.

– Det har kommit fram uppgifter vid den rättsmedicinska undersökningen. Det tillsammans med vad som framkommit i förhör gjorde att vi begärde tingsrätten att häkta honom på sannolika skäl, säger Adam Rullman till Jönköpingsposten.

Anhöriga: ”Inte kapabel till detta”

Den döda mannen hittades på den misstänktes adress och under häktningsförhandlingen i tingsrätten berättade anhöriga om den misstänkta mannens situation för Jönköpingsposten. De ger bilden av att han har ett allvarligt alkoholmissbruk och har blivit utnyttjad av andra missbrukare. Några av dem ska också ha bott hos honom i perioder. Anhöriga har under en längre tid vädjat om att han ska få hjälp.

— Han är inte kapabel eller förmögen till att göra något sådant här. Han har blivit sjuk i alkoholism och också fått alkoholrelaterade sjukdomar, säger en anhörig till Jönköpingsposten.

Bedöms olämplig att ha vapen

Mannen i 60-årsåldern överklagade i november i år ett beslut till förvaltningsrätten om att hans nio vapen, ammunition och vapentillstånd skulle fråntas honom.

Detta efter att polisen beslutat att frånta mannen hans vapen, vapentillstånd och tillståndsbevis på inrådan av en ST-läkare på den psykiatriska avdelning där mannen vårdades. Läkaren bedömde att mannen inte var lämpad att ha vapen.

I överklagan som förvaltningsrätten avslog skriver mannen själv att han är helt återställd från den psykiska instabilitet han haft och menar att det är oskäligt att han fråntas sina vapen.

“Jag är en omtalat god jägare och skytt, vilket mina jaktkamrater kan intyga. Har inga som helst anmärkningar vad det gäller mitt handhavande av mina vapen eller jaktkunskaper”, skriver mannen själv i överklagandet.

Uppgifter: Skjuten i huvudet

Aftonbladets ännu obekräftade uppgifter gör gällande att den döda mannen ska ha varit skjuten i huvudet. Åklagare har hittills inte kommenterat vilken typ av skador den döda mannen har.

Även en man i 50-årsåldern har anhållits, enligt JKPG News misstänks även han för inblandning i mordet. Under torsdagen häktades även han misstänkt på sannolika skäl, han är tidigare dömd för brott av den lägre straffgraden.

Aftonbladet har sökt åklagare Adam Rullman utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott