Norska kritiken: ”Hade aldrig bosatt mig i Monaco”

avMalin Wahlberg

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jens Byggmark.

ZAGREB. Efter en tung start på säsongen har Sverige fått kritik för att de tränar för lite på snö.

Norske stjärnan Henrik Kristoffersen kan förstå problematiken för de svenska åkarna.

– Jag hade aldrig bosatt mig i Monaco eller Marbella, det är alldeles för långt att resa för att kunna träna då, säger han.

Bara André Myhrer tog sig vidare till andra slalomåket i Zagreb. Mattias Hargin, Jens Byggmark och Anton Lahdenperä var helt enkelt för långsamma i de svåra förhållandena.

– Hela laget åkte inte bra. Det är inte bra. Men vi ska sitta ner och prata och försöka hitta varför. Vi skyller inte på vädret, det är för enkelt. Vi har tid på oss och tävlingarna som kommer. Men vi måste reagera och agera nu, säger herrchefen Heinz Petter Platter.

Sveriges förre fystränare Thomas Sjödin, som nu är tränare i Schweiz landslag, sa till Sportbladet i går att han tycker att de svenska herrarna tränar för dåligt jämför med andra länder.

Han får medhåll av SVT:s expert Tobias Hellman.

– Vissa andra lag har legat och tränat längre tid under det här juluppehållet. Det är klart att det finns anledning till ifrågasättande och kritik för hur verksamhets bedrivs. Det är ett lag som går åt fel håll, säger han.

”Kolla på Hirscher”

Norske stjärnan Henrik Kristoffersen kan också se att svenskarna har svårt att få ihop skiddagar.

– Jag vet inte hur mycket svenskarna tränar, men jag vet att flera av dem bor i Marbella och Monaco och allt sådant. Det är inget stå på skidor där. Det är anledningen till att jag bor i Salzburg. Då kan jag vara hemma och träna i Reiteralm som är ett av de bästa ställena i Europa, säger han och fortsätter:

– Jag hade aldrig bosatt mig i Marbella eller Monaco, det är alldeles för långt att resa för att kunna träna. Kolla på Hirscher, som är den bästa de senaste 5–6 åren, han bor ju väldigt nära Salzburg och tränar i Reiteralm. Det tror jag hjälper väldigt mycket.

Platter har samma funderingar.

– Det är mycket lättare att bo nere i mellan-Europa. Bor man i Sverige eller Marbella är det nästan två resdagar. Om man vill ligga i topp måste man fundera på vart man ska bo. Centralt vore kanske bättre, men alla har familj.

”Något måste ändras”

Platter är bekymrad efter tävlingen i Zagreb och har svårt att hitta svar på vad som kan göras för att vända den negativa trenden.

– Vi är i en omorganisation. Det tar lite tid och det kanske är hårt för någon. Men något måste ändras, det är klart.

Vad är det som är hårt?

– Vi måste träna. Inte åka hem alltid. Det gäller inte bara världscuplaget, hela svenska laget. Men Kristoffersen har inte två barn hemma. Han har bara han. Men om man vill vinna räcker det inte så här, det ser vi ju.

Kommer du kunna ställa krav på att åkarna ska kunna vara med mer?

– Vi får se. Vi ska diskutera det. I dag var ju Korea också med. Man måste ha respekt för de andra, men det kanske trillar det ner en polett. Han (koreanen Dong-hyung Jung) åker nog inte hem så ofta. Jag hoppas att alla börjar tänka till, klubbar, föräldrar, alla i Sverige.

”Jag har ont överallt”

Andre Myhrer är en av dem som har bott i Monaco de senaste åren, men kan inte träna mer än han gör av andra orsaker.

– Jag är 34 år och har ont överallt. Det är inte så himla kul heller att bara åka runt och försöka anpassa kroppen, men det är den verkligheten jag lever i just nu så det är bara att acceptera. Jag kan inte ligga på mer träningsdos för då går jag sönder, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM