Storbråket i FN: "Känner ni inte skam?"

avMartin Schori

1 av 4 | Foto: Amanda Voisard / TT NYHETSBYRÅN

När Aleppos fall diskuterades under gårdagens krismöte ilsknade USA:s FN-ambassadör Samantha Powers till rejält.

– Finns det ingen barbarism mot civila, ingen avrättning av ett barn, som berör er på djupet? Som skrämmer er lite? sa hon till de ryska och syriska kollegorna.

Sedan Syriens regim och dess allierade tog över hela Aleppo har det strömmat in vittnesmål om övergrepp och utomrättsliga avrättningar mot civila. FN:s säkerhetsråd träffades sent igår kväll för att diskutera situationen.

Där fortsatte det infekterade ordkrig som rasat hela hösten mellan Ryssland och USA. Samantha Powers skrädde inte orden när hon talade till Assad-regimen, Ryssland och Iran.

– Era styrkor och ombud utför dessa brott. Era tunnbomber och granatkastare och luftattacker har gjort att tiotusentals civila har ringats in i er snara som hela tiden dras åt, sa hon.

Iskall relation

Relationerna mellan USA och Ryssland befinner sig just på en nivå som vi inte sett sedan Kalla kriget.

– Förtroendet verkar vara uttömt. Om det här fortsätter faller vi tillbaka i tider av konfrontation mellan de två stormakterna, sa den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier nyligen.

USA:s nyvalde president Donald Trump har sagt att han avser att minska spänningarna. Även Moskva har sagt att man ser fram emot att Trump tar över så att länderna får en nystart.

– Vi finns alltid tillgängliga för en ärlig, pragmatisk dialog med Washington i alla bilaterala och globala frågor. Vi hoppas att den nya presidentens spirande utrikespolitiska team ska ta konkreta steg i den riktningen och att vårt samarbete ska bli konstruktivt, sa hans utrikesminister Sergej Lavrov nyligen.

Vapenvilan sköts upp

Strax före FN-mötet drog igång meddelade syriska regimen att man nått en överenskommelse om vapenvila. Uppgörelsen innebär att civila och rebeller kan evakueras. De som får fri lejd ut ur östra Aleppo garanteras enligt uppgörelsen säker väg till provinsen Idlib, ett fäste för Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten). Rebellerna får ta med sig lätta vapen.

På onsdagsmorgonen kom dock uppgifter om att vapenvilan skjutits upp.

ARTIKELN HANDLAR OM