Idas föräldrar i öppet brev: Tack – hit ska pengarna gå

avIsabelle Nordström

Ida Johansson, 21, mördades i joggingspåret.

När föräldrarna överklagade beslutet om nekad ersättning fick de avslag och tvingades själva stå för rättegångskostnaden.

Nu har Uppland Väsby-bor samlat ihop nästan 130 000 kronor.

– Det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med, skriver Idas föräldrar i ett öppet brev.

Det har gått över ett år sedan Ida Johansson, 21, mördades i joggingspåret i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Den dömde 20-årige mannen har berättat i förhör att han ”kände sig arg” och bara hade en tanke i huvudet – att döda. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Men tingsrätten avslog skadeståndskravet från Ida Johanssons föräldrar, med motiveringen att de redan fått schablonbeloppet på 50 000 kronor var via försäkringsbolaget. Även hovrätten avslog deras begäran. I stället tvingas de nu betala för mördarens rättegångskostnader vid överklagandet i hovrätten på 8 359 kronor.

Samlade in nästan 130 000 kronor

Då drog Upplands Väsby-bor igång en insamling. Nu är den klar – totalt blev det 129 670 kronor. Det är tillräckligt för att täcka både skadeståndskravet och rättegångskostnaderna. Den 16 december fördes pengarna över till föräldrarnas konto.

I ett öppet brev tackar Idas föräldrar alla som engagerat sig.

”Ett stort tack till Zandra och Peter som tagit initiativ till och genomfört insamlingen med anledning av att vi förlorade skadeståndsmålet mot den som är ansvarig för att vår dotter, Ida, rycktes ifrån oss. Ett stort tack till alla som bidragit i insamlingen”, skriver de.

”Initiativet kom som en stor överraskning för oss, det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med.”

Skänker pengarna till dokumentärfilm

Nu har föräldrarna beslutat att pengarna ska skänkas till dokumentärfilmaren Johanna Aust. Hon arbetar med filmen Efter Ida, som handlar om läkeprocessen efter mordet, och tilldelades nyligen ett kulturstipendium på 40 000 kronor från Upplands Väsby kommun, skriver Vi i Väsby.

”Vi hoppas att på så sätt uppmuntra och uppmärksamma just de goda initiativ som insamlingen är en del av”, motiverar föräldrarna sitt beslut.

I övrigt skriver de att de behöver tid för sig själva och familjen.

”Nu kämpar vi vidare med att komma igenom sorgen och minnas Ida som hon var. Ida fanns en stund på jorden. Hur underbart var inte det…”, avslutar de brevet med.

Målet var 8000 kronor

Zandra Eriksson Westberg, 30, var den som blev ansvarig för insamlingen.

– Det är helt overkligt att det blev så stort. Vi trodde ju att det skulle bli en lokal insamling, säger hon.

– Mitt mål var att det skulle gå upp till 8000 kronor för att täcka upp för rättegångskostnaderna, men så plötsligt rasslade det till.

Att föräldrarna väljer att skänka pengarna till dokumentärfilmen tycker hon är bra.

– Allt är på deras villkor så vill de att pengarna ska gå dit så är det bra, säger Zandra Eriksson Westberg.

Fotnot: Aftonbladet har fått Idas föräldrars godkännande att publicera brevet.

ARTIKELN HANDLAR OM