Systrarnas succé – två mål på fem minuter

avKristoffer Bergström

Vi visste redan att Tabitha Chawinga, 21, är damallsvenskans bästa målskytt.

Nu har vi en aning om hur bra lillasystern Temwa är.

På sina fem första allsvenska minuter låg 18-åringen bakom två mål för Kvarnsveden.

Foto: Damallsvenskan.tv
Systrarna firar kvitteringen.

Dåliga nyheter, alla damallsvenska försvar. Det finns inte längre bara en utan två Chawinga att ha koll på när ni möter Kvarnsveden.

Tabitha har sedan ankomsten i Borlänge 2015 öst in mål. Hon är 21 år gammal och leder den allsvenska skytteligan överlägset trots att hon spelar i ett bottenlag.

På hennes rekommendation värvade dalalaget lillasystern Temwa Chawinga. 18-åringen är med i Malawis landslag och tvåfaldig skyttedrottning i den inhemska ligan, men mycket mer visste inte Kvarnsveden som därför bara skrev kontrakt över hösten.

Två assist – på fem minuter

I onsdags landade Temwa på svensk mark, i torsdags tränade hon för första gången med laget och en timme in i lördagens möte med topplaget Eskilstuna debuterade hon. Det stod då 0–1 och Kvarnsveden hade i princip inte haft en enda målchans.

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
Storasyster Tabitha Chawinga.

I minut 64 vände Temwa på mittplan och lyfte i djupet till Tabitha som satte 1–1. I anfallet efter drog hon på sig bevakning och slog en yttersida till Tabitha som stötte in ledningsmålet (hennes 21:a mål för säsongen).

Från inhoppet till den andra framspelningen gick fem minuter.

– Hon är lite smidigare än Tabitha men också rapp i steget. Kanske är hon lite bättre utbildad än Tabitha var när hon kom till Sverige, säger Kvarnsvedens ordförande Olle Davidsson.

Ska ni förlänga med henne?

– Vi har klart med en option på förlängning. Är det så att vi är överens om förlängning blir det så. Men först vill vi fokusera på att klara oss kvar i allsvenskan.

Ett självmål från Kvarnsveden spikade resultatet till 2–2. Eskilstuna ligger fast förankrade på tredjeplatsen medan Kvarnsveden är precis över nedflyttningsstrecket, en poäng och en match mer spelad än Kopparbergs/Göteborg därunder.

ARTIKELN HANDLAR OM