Teddy reser över världen – för att lära barnen

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Andraklassarna på Fårösundsskolan lämnade en nalle ensam på en stol vid färjeterminalen.

Nu skickar folk bilder på Teddy från hela världen.

Idén kom från en lärobok som barnen på Fårösundsskolan läste i skolan. Eleverna och lärarna bestämde sig för att göra samma sak som barnen i boken – och skicka ut en nalle på äventyr.

Ett halvår senare har nallen, som eleverna döpt till Teddy, hunnit med snart sagt hela världen, vilket Hela Gotland var först att berätta.

– Teddy har inte varit i Afrika och inte i Oceanien än, säger Marie Grungner, lärare på Fårösundsskolan, till Aftonbladet.

Trodde nallen var borta

Klassen lämnade Teddy på färjeterminalen i Visby, med en lapp om halsen, där det stod att nallen gärna ville följa med på resor. Nallen var inte sugen på att bli gosedjur åt ett barn, och bilder på nallens resor fick gärna mejlas till skolklassen.

Sedan blev det tyst.

– Det var ganska spänt för barnen, vi hade åkt in till stan tillsammans och sagt ”nu åker vi, nu lämnar vi dig här i den stora salen”. Sedan var det tyst. Då tänkte de att nu är det säkert någon som har tagit honom som sin gullebjörn. Han ligger säkert på någons säng nu. Var är han, vad har hänt, säger Marie Grungner.

1 av 8

En månad senare kom så äntligen bilder på Teddy från färjan. De som rest med honom över till Stockholm hade helt enkelt glömt bort att skicka bilderna. De hade även startat en Facebookprofil åt nallen, som sedan tagit sig via Älvsjömässan vidare till Arlanda. Där tog en kvinna med sig honom hem till England.

– Hon tog då denna lilla björn under sina vingars skugga, säger Maria Grungner.

Den brittiska kvinnan tog Teddy på en tur i England, innan hon skickade honom med en vän till Indien. Teddy fick sedan följa med kvinnan till Sydamerika. Kvinnan skickade även brev där Teddy berättade vad hen sett och upplevt.

Foto: Privat
Årskurs 2 på Fårösundsskolan

Lär sig om världen och medier

Utöver den naturliga geografilektion som resorna erbjuder, får barnen öva läsförståelse, genom att skriva berättelser utifrån vad nallen tänker och ser.

– Och så har vi pratat lite etik på Facebook, vad man får och inte får. Man kan få in lite allmänkunskap och öppna upp lite världar som de inte har koll på. Och så blir det lite magiskt, säger Marie Grungner.

Tanken är att Teddy ska komma tillbaks hem igen till sommaren.

– Det hoppas vi, det tror jag faktiskt. Det verkar som att det är rejäla människor som har tagit hand om den lilla björnen. Vi får se, säger Marie Gungner.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM