Misstänks ha badat sexåring i iskallt vatten

avTT

Foto: JESSICA GOW / TT
"Jag anser att jag har tillräcklig bevisning för att väcka åtal", säger åklagaren Karin Koci till Aftonbladet. Arkivbild.

En sexårig flicka hittades svårt nedkyld i en bostad i Uppland i december. Hon fördes till sjukhus med en kroppstemperatur på 26,8 grader och var så illa däran att det var oklart om hon skulle överleva.

Nu misstänks föräldrarna ha tvångsbadat henne.

Flickan hittades av ambulanspersonal sedan hennes mamma slagit larm. Ambulanspersonalen fattade misstankar och meddelade polisen.

Flickan hade en kroppstemperatur på 26,8 grader, skriver Upsala Nya Tidning. Hon fick hjärt- och lungräddning i en och en halv timme och 22 elchocker för att få igång hjärtat ordentligt, enligt tidningen. Trots det verkar hon ha klarat sig utan bestående skador.

Föräldrarna uppges ha lämnat olika förklaringar till att flickan blev så kall. Bland annat att det skett en olycka, att flickan varit utomhus och att badvattnet kanske hunnit kylas ner. Men experter konstaterade att flickan skulle ha behövt vara ute i två dygn för att få så låg kroppstemperatur.

– Jag kommer åtala föräldrarna för synnerligen grov misshandel, uppger åklagaren Karin Koci till Aftonbladet.

Föräldrarna har suttit häktade sedan i februari. Dottern, som enligt åklagaren i förhör inte kunnat eller velat berätta vad som hänt, är omhändertagen av socialtjänsten.

– Min klient förnekar att han haft något att göra med att flickan har försatts i det här tillståndet, säger mannens försvarare, advokat Anders Wallin, till UNT.