Slut på influensavaccin hos leverantörer

avTT

Foto: Tobias Röstlund/TT
Ett av två influensavaccin som upphandlats av landstingen i Sverige är restnoterat hos Läkemedelsverket. Arkivbild.

Det har varit högt tryck på årets influensavaccin. Har du inte vaccinerat dig än kan det bli svårt framöver – ytterligare doser från leverantörerna är inte att räkna med.

– De har levererat allt det som man har kommit överens om med landstingen, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket.

Prognosen för ytterligare leveranser av vaccin ser mörk ut. Under måndagen restnoterades ett av dem, Vaxigrip Tetra, vilket innebär att det inte går att beställa hos tillverkaren. Det andra vaccinet, Influvac Tetra, kan komma att stå inför samma sak inom kort, uppger Läkemedelsverket.

– Det har varit en väldigt stor efterfrågan på vaccin i år. Leverantörerna har flera förfrågningar från landstingen och vårdcentralerna om att köpa mer, men de har inte mer att sälja. Det finns inte så väldigt mycket mer vaccin att köpa, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

Prognos av landstingen

Om det råder någon svår brist på vaccin kan Läkemedelsverket inte svara på eftersom att det inte finns en nationell sammanställning över lagren hos respektive landsting. Varje landsting gör i förväg en prognos över hur mycket vaccin man behöver och rådet från Läkemedelverket är därför att kolla med vårdcentralen där man bor om man fortfarande vill vaccinera sig.

Att det kan komma ytterligare doser än de som redan levererats är inte omöjligt, men Sverige konkurrerar med andra länder som också vill ha vaccin. Enligt tillverkarna har efterfrågan även varit stor i övriga Europa.

Konkurrens i Europa

Läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur är en av leverantörerna som har avtal med flera landsting i Sverige i år. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man kommer kunna leverera vaccin utifrån den prognos som gjorts, men att leveranser utöver dessa inte kommer vara möjliga.

– Tillverkarna som säljer i Sverige har egentligen sålt det som de har tilldelats att sälja hit. De försöker förhandla till sig fler doser från huvudkontoren, men det är en konkurrenssituation. Det är inte självklart att det kommer komma många fler doser till Sverige, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.