Catharina, 45, hamnade i våldsamma demonstrationen: ”Krigsstämning”

avAnna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Demonstranter eldade upp bilar och kastade gatsten mot polisen under våldsamma sammandrabbningar i Paris och Frankrike under lördagen.

– Det smäller ordentligt och det är mycket rök, säger Catharina Berndtsson, 45 år, som hamnade mitt i demonstrationerna.

Över 100 000 personer deltog i demonstrationer i Frankrike under lördagen. I centrala Paris blev sammandrabbningarna våldsamma när demonstranter kastade sten mot polisen, eldade upp bilar och möttes av tårgas och vattenkanoner från polisen.

Vägar och tunnelbana stängdes av och röken låg tät över paradgatan Champs-Elysées.

1 av 14 | Foto: Privat
Catharina Berndtsson, 45 år från Göteborg är i Paris över helgen.

– Det smäller ordentligt och det är mycket rök. Det är mängder av poliser och mängder av demonstranter med gula västar. Vi såg när de samlade ihop plankor och bråte och eldade på gatorna, säger Catharina Berndtsson, 45 år, från Göteborg.

”Folk springer undan”

Catharina Berndtsson och hennes tre vänner åkte till Paris över helgen för att hälsa på en kompis och hamnade mitt i demonstrationerna.

– Vi bor precis vid Triumfbågen. Vi vågade inte gå in där det var som värst. Det är lite krigsstämning. Det smäller och folk springer undan, säger Catharina Berndtsson.

Protesterar mot höjda bensinpriser och Macron

Demonstrationerna började som en protest mot president Emmanuel Macrons beslut att höja skatten på bensin och diesel. Demonstranterna har samlats under namnet ”Gula västarna” och protesterna har utvecklats till en kritik mot Emmanuel Macrons ledarskap och hans reformer.

President Macron hyllade på lördag kväll polis och räddningspersonal för deras ”mod och professionalitet” och skrev på Twitter att de våldsamma personer som deltagit i demonstrationen borde skämmas.

”Det finns ingen plats för sådana här våldsamheter i Republiken”, skriver Emmanuel Macron.

Flera gripna

Förra helgen ska runt 260 000 människor ha deltagit i olika demonstrationer i Frankrike. 35 personer greps under lördagen, 18 av dem i Paris. Sammanlagt har 20 personer har skadats, varav fyra poliser, under demonstrationerna, rapporterar Le Monde. Det är en betydligt lägre siffra än förra helgen då över 100 personer skadades. Sedan 17 november har två personer dött i demonstrationerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Frankrike

AB Voice