Kolla, här värmer vi oss helst i vinter

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Gran Canaria toppar bokningslistorna i år igen.

Var tredje svensk drömmer om att resa till USA.

Var fjärde önskar sig en kryssning.

Men favoriterna Spanien och Thailand håller ställningarna även kommande vinter.

Det är Ticket som har sammanställt trender och statistik inför vintern.

Resebyråkedjan har låtit Novus invetvjua 1009 personer mellan 18 och 79 år för att kartlägga svenskarnas närmaste resplaner. 44 procent av de tillfrågade säger att de kommer att resa utomblands i vinter, tio procent säger att de kommer att göra två eller fler resor.

Tickets bokningar visar att Spanien behåller sin position som svenskarnas favoritresmål under vinterhalvåret. Men Thailand knappar in.

Efter en tillfällig nedgång i fjol visar nu Thailand fina plussiffror igen - Bangkok (+23 procent), Phuket (+ 33 procent) och Krabi (+18 procent), enligt Tickets bokningsstatistik för kommande vinter jämfört med förra.

Däremot har Egypten svårt att komma tillbaka efter raset för ett par år sedan. I Novus-undersökningen säger 41 procent att de inte ser landet som ett alternativ och ytterligare 22 procent är tveksamma.

Istanbul en raket

Svenskarnas totala resande i vinter väntas öka med 3 procent och ännu högre ökning, plus 8 procent, väntar för storstadsresor.

Där är New York fortfarande allra mest populär, följd av London och Berlin.

Men vinterns verkliga uppstickare, och som totalt hamnar på femte plats, är Istanbul som har 70 procent fler bokningar jämfört med samma tidsperiod i fjol.

Just storstäder är populära bland barnfamiljer.

– Föräldrar som rest mycket innan vill återuppleva platser och visa sina barn. Man vill gärna visa barnen det man själv upplevt, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

VM-effekt för Brasilien

USA behåller också greppet om svenska resenärer. New York ökar med 31 procent och Los Angeles med 17 procent.

Precis som i fjol är det en arbetstagarjul att se fram emot. Det räcker med att ta ut fem semesterdagar för att få en fjorton dagar lång semester.

- Julens komet är Sydafrika som ökar med 90 procent. Snön i Alperna lockar också, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Tickets undersökning visar också att Brasilien tjänade på sitt fotbolls-VM i somras. 85 procent fler svenskar jämfört med i fjol har bokat vinterresor till sambans land. Därmed framstår Brasilien som ett undantag eftersom stora idrottsevenemang som OS eller VM generellt sett inte påverkat resandet i någon nämnvärd grad.

Reseguiderna – nu även som app

NYHET Ladda ner Resas populära guider i din mobil

Publicerad:

LÄS VIDARE