Köpenhamn: Nya kravaller i natt

Publicerad:
Uppdaterad:

Brinnande barriakader - åtta meter höga lågor över Nörrebro

Unga människor byggde barrikader av bord, cyklar, staket- och frigolitbitar och soptunnor som de satte eld på.
Foto: Scanpix
Unga människor byggde barrikader av bord, cyklar, staket- och frigolitbitar och soptunnor som de satte eld på.

Demonstranterna tände eld på barrikader av cyklar och annan bråte tills de hade en 30 meter lång eldvägg.

Höga lågor lyste upp himlen i Nörrebro i natt.

Under massivt polisskydd rullade brandkåren in i stadsdelen.

De flesta eldarna var släckta vid tretiden, några brann dock fortfarande på tvärgator till Stengade. Då hade också de flesta aktivisterna försvunnit från området.

När det brann som mest lyste sju–åtta meter höga lågor upp natthimlen över Nörrebro. Unga människor hade byggt barrikader av bord, cyklar, staket- och frigolitbitar och soptunnor som de satte eld på. En 30 meter lång eldvägg sträckte sig då över hela gatans bredd på Stengade.

I området samlades människor med anknytning till tidigare demonstrationståg för det stängda Ungdomens hus och de fortsatte att lägga bränsle på elden tills räddningstjänsten ryckte ut.

– Ungdomshus nu, ungdomshus nu, skanderade en grupp.

Polisen tycktes ett tag ha dragit sig i bakgrunden. Taktiken var att inte provocera fram sammanstötningar med demonstranterna, hette det i instruktionerna över polisradion.

Först när räddningstjänsten sattes in kom en större polisstyrka fram. Tidigare hade någon enstaka civil polis rört sig bland människorna runt de brinnande barrikaderna.

Kastade sten och flaskor

Kravallerna började tidigare på 1 maj när ett demonstrationståg passerade Folkets park på Nörrebro i Köpenhamn. Då kastade några sten och flaskor mot polisen, rapporterade tidningen Politiken. Polisen svarade med tårgas mot demonstrationståget som hade anknytning till det omstridda ungdomshuset. Många av deltagarna var maskerade.

Slagord hördes också till stöd för personer som sitter häktade sedan kravallerna på Nörrebro i mars.

Polisen uppger för nyhetsbyrån Ritzau att den gripit sex personer i samband med kravallerna vid Nörrebro. Polisen grep dem som misstänkta för upplopp, graffiti och stenkastning.

Tidigare artiklar

TT

Publicerad: