I kväll tänder jag ett ljus från er alla

Publicerad:
Uppdaterad:

aftonbladet.ses Sofia Olsson Olsén: Makalöst engagemang mot våldet.

På lördagens förmiddag ringer en av mina bästa vänner och gråter.

– Jag säger upp mig som mamma nu.

Hon känner vanmakt, är fortfarande i chock och känner sig totalt orkeslös.

Eller vad förväntas du som mamma känna när din 17-åriga dotter blir hjälpt hem, slagen i ansiktet och med söndersparkat knä?

När du tror att en 17-årig tjej kan gå på fest på Kungsholmen, och ha kul med sina kompisar, utan att det ska vara någon fara.

Uppenbarligen är du både naiv och godtrogen.

För det fungerar inte så längre.

16-årige Riccardo Campogiani var på samma fest.

Han lever inte längre.

Riccardo Campogiani blev en i raden som föll offer för det besinningslösa våldet. Ännu en siffra i statistiken i ett flöde som aldrig verkar sina.

Men för Riccardos familj och vänner blir han aldrig någonsin en siffra, de har förlorat en älskad familjemedlem och vän.

Vi har fem barn i familjen. Fyra av dem är tonåringar, den femte på god väg att bli.

Och jag är livrädd.

Livrädd för vilket liv de ska möta. Hur hårda och cyniska de riskerar att bli och jag känner både en brinnande ilska och en förvirrad frustration.

Men jag är inte ensam.

Mer än 150 000 aftonbladet.se-läsare har sedan i tisdags eftermiddag tänt ett ljus i protest mot ungdomsvåldet på vår sajt. En makalös siffra som vittnar om engagemanget i frågan.

15-årige Anton Abele var också med på festen på Kungsholmen och är en av initiativtagarna till manifestationen i Stockholm i kväll.

”Vi kan inte vänta på att nästa människa faller offer för gatuvåldet. Vi måste agera nu och lära alla att det inte får gå till på det här sättet”, skriver han i sitt upprop på Facebook.

Hans grupp Bevara oss från gatuvåldet har nu samlat över 78 000 medlemmar.

På initiativ från en 15-åring.

En väldigt ung kille precis i början av livet som fick nog.

Anton Abeles engagemang och kraft är beundransvärd och jag skulle vara väldigt stolt om han vore min son. Men samtidigt blir jag beklämd. Är det här verkligen vad en 15-årig kille ska behöva ägna sig åt?

Jag tycker inte det.

Och ska min väninna behöva uppleva att hennes dotter kommer hem från en fest blodig och trasig, både i ansiktet och själen?

Jag tycker inte det heller.

I kväll klockan 17 sker tre samtidiga manifestationer mot ungdomsvåldet i Sveriges tre största städer. Själv kommer jag att vara i Kungsträdgården i Stockholm.

Där kommer jag att tända tre ljus.

Ett ljus för min egen ilska och frustration.

Ett symboliskt ljus från aftonbladet.se:s 150 000 engagerade läsare.

Och ett ljus för Riccardo.

Sofia Olsson Olsén

Publicerad: