”Vårt äktenskap är över"

Hannah Graaf och Daniel Boudal skiljer sig: Vi försökte verkligen

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson

Ensam på scen, ny spännande sångkarriär, och en helt ny livssituation.

Sångerskan Hannah Graaf skiljer sig från Daniel Boudal och skriver ett nytt kapitel i sitt liv.

Som ensamstående mamma och melodifestivaldeltagare.

Hannah Graaf har tajta designerjeans, trendiga Freyestövlar och ögonfransar långa som hos ett rådjur. Hon har stenkoll på modet men även på det mesta som rör hennes karriär.

Efter drygt fem år som hemmamamma med sönerna Mio och William är det dags att stiga ut i rampljuset igen. Hon har inte stått på en scen på sex år. Men om fyra veckor sjunger hon i första deltävlingen i Melodifestivalen. Och då utan systern Magdalena.

Ensam på scen, ensam i företaget i Kungsängen och ensam i livet. Det stormiga äktenskapet med Daniel Boudal är över. De går skilda vägar.

– Ja, vi ska skilja oss och det finns ingenting som kan återförena oss. Vårt äktenskap är över och det är bara sorgligt att behöva berätta det, säger hon och kryper upp i soffan i fotostudion där vi träffas.

Så sent som i somras gifte paret om sig i Las Vegas. Kastade de gamla ringarna i Colorado River och såg lyckligare ut än någonsin då de lämnade ”Chapel of Love” och Elvismusiken bakom sig. Det var då det.

Varför gifte ni om er?

– Vi ville ge kärleken en chans och verkligen försöka rädda vårt äktenskap. Att älska varandra in i det sista, var hela idén med Las Vegas-bröllopet.

Ångrar du dig att ni gifte om er?

– Nej, jag ångrar definitivt ingenting. Allting var perfekt och jag var lyckligare än någonsin. Men när vardagen kommer tillbaka är det lätt att glömma allt det där man lovat varandra.

Som vad då?

– Att ställa upp för varandra och barnen. Finnas till när man behöver det och kunna dela vardagen ihop utan att det blir problem.

Vad var det som gick snett mellan dig och Daniel?

– Vi kom till slut till ett vägskäl där vi hade sårat varandra så mycket att det inte gick att reparera förtroendet och då är det bättre att bryta upp. Man kan drömma och hoppas att ens äktenskap ska hålla för livet, det är ju det man lovar varandra där i kyrkan. Men är tilliten försvunnen finns det inget kvar att bygga kärleken på.

Vad har ni gjort för att försöka rädda äktenskapet?

– Vi satte upp mål som vi tyckte var rimliga för att få vardagen att fungera, och efter Las Vegas har vi verkligen försökt leva upp till varandras önskemål. Det är jag stolt över. Ingen kan komma och säga att vi inte har försökt reparera vårt äktenskap, för det har vi verkligen gjort.

Har du otur i kärlek?

– Ha, ha. Ja, man skulle nästan kunna tro det. Jag verkar bara träffa män som inte är bra för mig. Jag kanske inte har gjort de bästa valen i mitt liv och försatt mig i tråkiga omständigheter ibland, men det är inget man kan sitta och gråta över. Man måste gå vidare.

Varför blir det så, tror du?

– Jag tror alltid gott om andra människor och vill alla väl. Jag har nog varit lite för naiv många gånger. Det finns inga perfekta människor och inga perfekta liv. Man måste göra det bästa av situationen.

Det har spekulerats mycket om ert äktenskap i pressen. Hur känns det att läsa om sitt eget privatliv i tidningarna?

– Det har spekuleras vilt om både det ena och det andra under åren, men det har väldigt sällan med verkligheten att göra och det liv jag lever.

– Det har skrivits om mig sedan jag var femton eller sexton år och jag lägger inte så stor vikt vid det längre.

Har du något råd till andra som har ett knaggligt förhållande?

– Jag är väl inte den bästa att ge råd eftersom jag ju misslyckats i mitt eget äktenskap, men jag tror att det är viktigt att ha tillit till varandra. Att kunna lita på varandra och inte såra varandra. Misslyckas man med det, så dör kärleken.

Ensamstående och ny karriär på gång. Vad händer nu?

– Det viktigaste är att barnen mår bra. Barnens välbefinnande går före både schlagern och allt annat. De ska inte ska bli lidande för att deras mamma och pappa inte kan hålla ihop, det är Daniel och jag överens om. De går före allt annat.

– Det är klart att jag är orolig för hur det ska gå men min salong, hur jag ska orka med allt. Men det kommer att gå bra. Jag får ta en sak i taget. Schlagern känns som et äventyr och det känns som en utmaning att övervinna rösten inom mig som säger att jag inte kan.

Det är sex år sedan du stod på scenen senast. Är du nervös?

– Ja, fruktansvärt nervös. Jag undrar fortfarande vad jag har gett mig in på, ha ha. Jag får ont i magen bara jag tänker på det.

Men du är väl van vid att uppträda?

– Nej för tusan, det är ju direkt- sändning i teve från Leksand och miljontals tittare. Det är läskigt.

– När jag har sjungit i kyrkan och i Afrika för SOS barnbyar så har det kanske varit 3000–4000 personer. Men nu? Men jag kan bara göra mitt bästa.

Har du rampfeber?

– Ja, precis innan jag går upp på scenen så är jag otroligt nervös, men när jag väl står där händer någonting. Då rinner nervositeten av mig. Då tar jobbet vid och man gör något professionellt. Det är svårt att förklara, det är alltid värst innan man stiger upp på scenen.

Är systrarna Graaf ett minne blott?

– Ja, det är historia nu, men vikommer alltid att minnas den tiden med ett leende. Jag har fött två barn och längtar inte alls tillbaka till det livet jag levde då och Maggan skriver på sin bok.

Hur tajta är ni som systrar?

Vi har ju nästan varit som i symbios och varit med om mycket roligt tillsammans. Det lite känns konstigt att vara ensam om det här. Vi har ju till och med fött barn på samma dag, säger hon och skrattar.

Är det konkurrens mellan er två systrar?

– Nej, vi kommer alltid att finnas vid varandras sida och stötta varandra. Vi älskar varandra som syskon men nu är det schlagern som gäller för min del och det ska bli kolossalt roligt.

Lever du ett glamouröst liv?

– Ha, ha. Jag lever nog mer svenssonliv än de flesta gör. Jag har lika mycket ångest för räkningarna i slutet av månaden som alla andra har.

Blev tidigt modell

Foto: Stefan Mattsson

Tre personer om Hannah Graaf

Magdalena Graaf.

Agneta Elmegård