Lögndetektorn – nytt vapen mot kapare

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu får du inte fara med osanning när du flyger

Nu finns ett nytt vapen mot flygkapare och smugglare.

En lögndetektor.

Moskvas flygplats Domodjedovo är först ut med att låta passagerarna gå igenom ett lögndetektortest.

Lögndetektorn, som går under namnet GK-1, är tillverkad i Israel. Den apparat som den ryska flygplatsen använder är en prototyp.

– Lögndetektorn har visat sig vara effektiv och vi är i princip redo att börja använda den fullt ut, uppger en talesman för Domodjedovo-flygplatsen.

Känner av darrningar

Enligt chefen för den israeliska firman Nemesysco, som tillverkar lögndetektorn, är apparaten fjärran från den gamla polygrafen. Istället för att en mängd elektroder fästs på testpersonens kropp, räcker det med ett par hörlurar och en mikrofon.

Passagerarna får svara på en rad frågor om huruvida de planerar att göra något olagligt. Ett kort ”ja” eller ”nej” är tillräckligt för att lögndetektorn ska kunna snappa upp skälvningar och darrningar i rösten som indikerar att personen har något att dölja, uppger Nemesyscos.

- Vi gjorde ett försök där vi lät 500 passagerare göra testet. Därefter fick alla genomgå traditionella visitationer, säger företagets chef Amir Liberman till Reuters.

– Den person som visade sig planera något olagligt, var också den som hade misslyckats i lögndetektortestet.

Inte aktuellt i Sverige

Lögndetektorn beräknas kosta mellan motsvarande 80 000 och 240 000 svenska kronor när den kommer ut på marknaden.

Enligt Liberman har flera länder uttryckt intresse för lögndetektorn.

Men det finns inget som tyder på att lögndetektorn kommer till Sverige inom den närmaste framtiden.

- Vi följer den internationella standarden vad gäller flygplatssäkerhet, särskilt EU:s förordningar för dess medlemsländer. Det förs ingen diskussion om något lögndetektortest inom EU, så för Sveriges del är det inte aktuellt, säger Eva Axne, ämnesansvarig för luftfartsskydd vid Luftfartsstyrelsen.

Sara Ångström

Publicerad: