Samuelsson visade vägen för Linköping

Publicerad:
Uppdaterad:

”Nu hoppas jag att det lossnar”

Bara en assist under de sju första matcherna.

Men mot Brynäs spräckte Martin Samuelsson nollan – och lade grunden till Linköpings klara seger.

– Mitt första elitseriemål någonsin och nu hoppas jag att det lossnar, jublar det 23-åriga nyförvärvet från Boston Bruins.

Martin Samuelsson är för många svenskar ett okänt namn eftersom han aldrig spelat i elitserien förut.

Vänsterforwarden draftades av Boston Bruins 2000 och valde att lämna moderföreningen Hammarby våren 2002. På tre år blev det 14 matcher i NHL – mestadels höll han till i farmarlaget Providence Bruins, där Martin ifjol producerade 17 poäng.

– Men när jag inte fick något envägskontrakt med Boston kändes det rätt att sticka hem till Sverige och debutera i elitserien, säger Samuelsson.

Det ångrar han inte idag – även om det var varit en ganska stor omställning.

– Jag har spelat på små rinkar de senaste tre åren och inte tillåtits vara särskilt konstruktiv. Det är en enorm skillnad mot Linköping, där man plötsligt får chansen till fartfylld och rolig anfallshockey på stora planer, säger Samuelsson.

Behöll pucken

Tillsammans med kedjepolarna Tony Mårtensson och Jonas Soling rörde skridskoskicklige Samuelsson runt ordentligt i Brynäs. Genom sitt läckra ledningsmål rätt upp i krysset fick Martin Linköping att vakna efter exakt 15 minuter.

Faktum är att gästerna hade skapat de farligaste lägena fram till dess – östgötarna verkade lite fundersamma efter två raka förluster.

– Otroligt skönt att få göra mitt första mål i elitserien någonsin. Jag fick behålla pucken och den ska jag förvara hemma på något bra ställe.

Inget snack

Efter matchens första mål var det inget snack. Thomas Johansson och Sami Torkki ökade på till 3–0 i andra perioden.

Men siffrorna kunde lika gärna vara de dubbla.

Hemmalaget vann nämligen skotten med 18–3 och radade ett tag upp målchanser i så gott som varje anfall.

Det var total överkörning – ett manglat Brynäs fick enbart ägna sig åt att försöka freda sin kasse och kan tacka målvakten Johan Holmqvist att det inte ramlade in fler puckar bakåt.

– Linköping är det tyngsta laget vi mött hittills. De är väldigt storvuxna och när de spelar på det här sättet är det svårt för vilket motstånd som helst att komma åt dem, berömde gästernas tränare Leif Boork.

– Andra perioden var vår bästa så här långt i höst, vi gjorde allt med fart och hög intensitet. Det såg helt enkelt skitbra ut, konstaterade Linköpings assisterande tränare Mattias Elm.

Joakim Löwing/TT

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN