Polisen utreder PKK igen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9
Olof Palme mördades 1986.

NYHETER

Polisen utreder nu en konspiration bakom mordet på Olof Palme.

De tidigare iskalla PKK- och Sydafrikaspåren har återigen hamnat i fokus.

– Det dyker upp upp­gifter som gör att vi får intressera oss för olika spår, säger Palme­gruppens chef Hans Melander.

Mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme på Sveavägen i centrala Stockholm för drygt 29 år sedan är fort­farande ouppklarat.

Nu avslöjar Polistidningen att utredarna återigen fokuserar på två gamla spår.

Enligt Palmegruppens chef Hans Melander ”är det ingen hemlighet” att Syd­afrikaspåret och PKK- spåret ”fortfarande lever”, skriver Polistidningen.

– Den senaste tiden håller vi på med de spåren, bekräftar Hans Melander för Aftonbladet.

Varför är de fortfarande intressanta?

– Det vill jag inte gå in på närmare. Det är sådant som händer hela tiden i utredningen, att det dyker upp uppgifter som gör att vi får intressera oss för olika spår.

Melander poängterar att Palmegruppen även jobbar vidare med andra spår.

”Blir överraskad”

Journalisten och för­fattaren Gunnar Wall har skrivit flera böcker om Palmemordet och förvånas över de nya uppgifterna om PKK-spåret, som var den förste spaningsledaren Hans Holmérs huvudspår.

– Jag blir väldigt överraskad. Sanningen är den att man har gjort en ordentlig genomgång av PKK-spåret. Det är oerhört svårt att tänka att det ska ligga kvar någonting som man inte har hittat. Det känns som att det har varit stendött under lång tid.

Hans Melanders kollega i Palmegruppen, Lennart Gustafsson, avfärdade för knappt ett år sedan Christer Pettersson-spåret.

”Någon följde efter”

I Polistidningen berättade han om sin teori att det var ett tillfällighetsmord:

– Någon följde efter paret Palme och hade en och en halv timme på sig att hämta vapen under bio­besöket. Drivkraften var tidens extrema Palmehat.

Men Gustafsson öppnade även då för just Sydafrikaspåret och PKK-spåret.

– Det kan också vara så illa att det var ett synner­ligen välplanerat mord med flera inblandade som skuggade statsministern under lång tid utan att upptäckas.

Det enda som förenar de två spåren är nämligen att de båda rör sig om en organiserad konspiration.

Enligt Gunnar Walls erfarenhet har spaningsledningen på senare tid varit mer intresserad av att undersöka spår som innebär att mordet varit organiserat än man varit tidigare.

– Det kan tänkas att det här är en hänvisning som de gör för att motivera att man tittar på något organiserat, säger han.

Kan ha fått in nya tips

Kriminologen Leif GW Persson tror att utredningen kan ha fått in nya tips men är ändå kritisk till både PKK- och Sydafrikaspåret:

– Det var interna upp­görelser inom PKK men de har aldrig gjort sig kända för att skjuta några andra. I relation till Palme var det inte begripligt. Han såg ju till att många kurder fick stanna i Sverige. Varför skulle de skjuta honom? säger han.

Här är de olika spåren

PKK-spåret

Efter interna strider och dödsskjutningar i Sverige terrorstämplades PKK av regeringen Palme. Nio kurder sattes i kommunarrest. PKK-ledaren Abdullah Öcalan nekades uppehållstillstånd. Mordet var en hämnd. Förfäktades av förste spanings­ledaren Hans Holmér. I Ebbe Carlssons version fick PKK uppdraget att mörda Palme av Iran. I avlyssnade telefonsamtal pratade två PKK-anhängare om att ”bröllop” skulle arrangeras - något Säpo tolkade som avrättningar.

Sydafrikaspåret

Tog fart 1996 sedan polisöversten Eugene de Kock i Sydafrikas sannings­kommission vittnat om att en kollega, spionen Craig Williamson, organiserat mordet. Palmeåklagare har också bekräftat att Williamson befann sig i Stockholm under mordet, som inträffade bara några dagar efter en anti-apartheidkon­ferens i huvudstaden. Regeringen Palme var en av oppositions­rörelsen ANC:s största bidragsgivare under apartheidregimen.

Victor Gunnarsson

Blev ”33-åringen” för svenskarna. Greps och anhölls i ett tidigt skede. Släpptes efter en vecka. Flyttade till USA där han mördades i ett svartsjukedrama. Har pekats ut både som gärningsman och som utsedd syndabock.

Polisspåret

Flera spår som bygger på att poliser på olika nivåer skulle ligga bakom mordet. Fick fart efter vittnesmål om att män med walkie-talkie setts kring mordplatsen och vid Palmes bostad i Gamla stan. Dessutom gjorde en polispiket märkliga rörelser i mördarens flyktväg samtidigt som mordet inträffade. Polisspåret har avförts av två kommissioner. Enligt en tredje är det inte tillräckligt utrett. Stöds av kriminologen Leif GW Persson.

Christer Pettersson

Den ende som åtalats och dömts för mordet. Friades av en enig hovrätt och Högsta domstolen tog inte upp fallet. Lisbet Palme har pekat ut Pettersson som mördaren.

Publicerad: