Avgör med snurrstraff: ”Den är ju borttagen?”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

HOCKEY

LINKÖPING. Straffläggningar brukar bli ett drama – och det blev det mellan LHC och Örebro.
Rhett Rakhshani snurrade in ett mål – och det gjorde Örebrospelarna vansinniga, som trodde att den straffen inte var tillåten.
– SHL och hockeyallsvenskan har gjort en tolkning som tillåter spin-o-rama-straffar i svensk elithockey, säger domaren Christoffer Karlsson.

Linköping-Örebro slutade 2-2 och matchen gick till straffar. Där gjorde Daniel Viksten mål och därmed var Rhett Rakhshani var tvungen att sätta sin straff och det gjorde han – med en snurrfint. Det fick Örebrospelarna att bli rejält upprörda. Både målvakten Julius Hudacek och tränaren Kent Johansson skällde på domarna, men målet godkändes. För Sportbladet förklarar Örebros forward Daniel Viksten varför gästerna blev så arga.

– Vi blev informerade inför säsongen på ett domarmöte att man inte fick göra snurrstraffen, men jag vet inte om de ändrat längs vägen eller om vi blev felinformerade inför säsongen. Det är som det är, men det är surt, säger Viksten.
Julius Hudacek, som fick matchstraff efter att ha skällt på domarna, menar att det ändå inte skulle ha godkänts.

”Jag blev upprörd”

– De ska inte vara något mål. Pucken stannar. Det var därför jag blev så upprörd, säger Hudacek.
Domaren Christoffer Karlsson förklarar för Sportbladet vad som gäller:

– Det är en svensk tolkning på spin-o-rama-straffen, som den kallas, och då har vi något som heter case-book, där gör man tolkningar, som gäller över regelboken. Där har SHL och hockeyallsvenskan gjort en tolkning som säger att man vill ha spin-o-rama-straffar i svensk elithockey, så länge man för pucken framåt och så länge spelaren har kontroll på pucken. Det är den bedömningen vi gör på isen, säger Karlsson.

Inte rätt att ringa

Det är inget ni kan ringa och videogranska?
– Vi har inte rätt att ringa på den, säger Karlsson.
Rhett Rakhshani gjorde en liknande straff på Hudacek för några år sedan.
– Min kompis smsade och skrev ”wow, på samma målvakt”, men jag visste inte att det var han. Jag borde ha vetat det, men det är tur att lyckas med samma grej, men det har gått några år nu, säger Rakhshani, som även satte sin andra straff och den betydde att LHC fick med sig extrapoängen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!