De kan avgöra allsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Pressen på TU:s sex ledamöter är stor: Vi brukar kunna bli eniga

Ska guldkandidaten Djurgården bli av med sex poäng - det bestämmer Tävlingsutskottet (TU) i dag klockan 17.00.

Här är de sex personer som kan avgöra allsvenskan 2002.

Fem män och en kvinna.

Den äldste 59 år, den yngste 40.

Tre är chefer, en advokat, en bankman och en lärarinna.

I dag avgör Björn Ahlberg, Kenneth Håkansson, Annelie Larsson, Göran Nilsson, Dag Wikman och Per Ågren om rökbomben som träffade en assisterande domare i derbyt mellan Djurgården och Hammarby är att betrakta som "våld mot matchfunktionär" - vilket kan ge sex poängs avdrag, enligt kapitel tre, paragraf 13 i Svenska fotbollförbundets Tävlings-bestämmelser 2002.

Förlorar Djurgården sex poäng kan de glömma guldet.

- I så fall har väldigt få förstört väldigt mycket för väldigt många, säger ordföranden Bo Lundquist.

Regeln tillkom mot bakgrund av misshandeln av domaren Ariel Scaparro hösten 2001 och har aldrig prövats. Eftersom riktlinjer saknas är det svårt att spekulera i påföljden - men bara poängavdrag kan bli aktuellt, paragrafen innehåller inga alternativ.

"Ingen vardagsmat"

Mycket står på spel och pressen på TU:s ordförande Björn Ahlberg och de fem ledamöterna är stor.

- Det aktuella ärendet är ingen vardagsmat. Det är första gången regeln prövas, säger Björn Ahlberg.

- Å andra sidan brukar vi inte ha några problem att bli eniga. Under mina två år som ordförande har vi varit helt eniga alla gånger utom en.

Skulle röstningen sluta oavgjort har ordföranden utslagsröst. Björn Ahlberg vill inte svara på var han står.

- Det har jag inga kommentarer till, säger han.

Ågren röstar inte

Ledamoten Per Ågren - som även är ordförande i Svenska Fotbollsspelare (SFS) - spelade under mitten av 1980-talet allsvensk fotboll med Malmö. MFF är i högsta grad inblandade i guldstriden, och för att undvika en jävsituation tänker han inte delta i omröstningen.

- I speciellt känsliga fall, som detta är, är det extra viktigt att undanröja alla misstankar om jäv. Jag kommer troligtvis inte att delta i omröstningen. Det är inget ovanligt och jag har gjort det förut, säger Per Ågren.

Mötet börjar klockan 17.00 och hålls via telefon. När allt är klart kommer Djurgården att informeras, sedan läggs beslutet ut på förbundets hemsida. TU kan också skjuta upp ärendet för vidare utredning.

Beslutet får, om inte annat sägs, överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN) av såväl anmälande som bestraffad part inom tre veckor. Bo Lundquist vill inte svara på om man planerar att överklaga om det skulle bli poängavdrag.

Vad tycker du om regeln som innebär att allsvenskan kan avgöras bakom skrivbordet?

- Regeln som sådan står jag bakom. Det som hände Ariel Scaparro är inte acceptabelt och får inte ske igen. I det här ärendet vill jag avvakta och se vad som händer, hur motiveringen lyder, innan jag uttalar mig, säger Bo Lundquist.

Djurgården fick under måndagen läsa matchrapporten. Där beskrivs bland annat hur en rökbomb studsande träffar ena benet på assisterande domaren.

- Vi har inget att anmärka på vad som står i rapporten. Det som har hänt är ett misslyckande från vår sida, säger Bo Lundquist.

Derbyt var stökigt på fler sätt. En 17-årig pojke brändes i ansiktet av en bengalisk eld, i Hammarby-klacken uppstod slagsmål, mynt slängdes från läktaren och en Bajen-supporter sprang in på plan. För detta riskerar Dif att dömas till som mest 250 000 kronor i böter.

I dag tar tävlingsutskottet beslut

Robert Laul

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN