23-åring dog av törst – häkteschef frias

avJamshid Jamshidi

NYHETER

23-åringen dog av törst i häktet.

Före hans död påpekade personalen för häkteschefen att något inte stod rätt till med mannen.

Nu frias chefen för dödsfallet.

Mannen häktades i Sollentuna den 20 april förra året. 19 dagar senare dog han, 23 år gammal, av vätskebrist.

Aftonbladet har tidigare skrivit om fallet och kallat mannen för Rami.

Under sin tid i häktet hölls Rami isolerad. Vattnet i hans cell var även avstängt under längre perioder då han slängde mat och vätska omkring sig. Enligt åklagaren var 23-åringen också ”starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom”.

Chefen för avdelningen på häktet åtalades för vållande till annans död och tjänstefel.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Interiörbild från häktet i Sollentuna. Arkivbild.

”Inte varit oaktsam”

Enligt åklagaren hade personalen på häktet flera gånger slagit larm till chefen att det ”inte stod rätt till” med 23-åringen.

Ändå ska häkteschefen inte ha kontrollerat mannens mat- och vätskeintag eller sett till att han blev undersökt av läkare i tid, enligt åklagaren som menar att det orsakade mannens död.

Häkteschefen har under hela utredningen och rättegången nekat till brott och hävdat att han aldrig fick någon information om 23-åringens tillstånd.

Under fredagen kom domen från Attunda tingsrätt. Häkteschefen frias från båda åtalspunkterna, vållande till kroppsskada och tjänstefel.

Flera sjuksköterskor vittade under rättegången att de inte fått information om hans hälsa förrän dagen före dödsfallet. Rätten anser att det inte är bevisat att häkteschefen vetat något mer än sjuksköterskorna. Man menar också att chefen inte haft så pass mycket information att han borde ha förstått att 23-åringens hälsotillstånd var i fara.

– För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM