Lurade döden – vann Elitloppet

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75

avMinimedia

TRAV

Han var borträknad på förhand.

Men Iceland blåste till ledningen – och lurade alla.

– Det går inte att förstå det här, säger tränaren Stefan "Tarzan" Melander.

Stefan Melander vann Hambletonian med Scarlet Knight – men superhästen fick aldrig någon seger i Elitloppet. "Tarzans" seger i Elitloppet kom i dag i stället, med Scarlets son Iceland.

Iceland drog direkt till ledningen i Elitloppet och fick direkt fyra längder ner till resten av hästarna. Först efter 600 meter var de andra hästarna ifatt Iceland och kusken Johnny Takter. Första halvvarvet gick inte snabbare än 1.11,2. Då kom Nu Pagadi upp utvändigt om Iceland. 600 meter från mål trampade Åke Svanstedt gasen i botten på Torvald Palema, som kom snabbt ute i banan. Men det hjälpte inte – Iceland kämpade hela vägen in i mål och tog förstapriset på tre miljoner kronor.

– Det är helt otroligt, det går inte att förstå det här. Hästen var bra i försöket, då började jag hoppas. Han är som en kopia av Scarlet Knight, det är otroligt, säger Stefan Melander.

Efter målgången stormades banan av fans till Stefan Melander – och ett stort puss- och kramkalas utbröt. Stefan Melander hade nära till tårarna.

– Det känns som en saga, med alla mina hästar jag har haft. Nu står jag här och har vunnit det här loppet, det är det värsta man kan vinna med en äldre häst.

Men det var nära att det aldrig blev någon tävlingskarriär för Iceland. Som tvååring fastnade hästen med benen i boxgallret och var nära döden. Men Iceland lurade döden, blev frisk och kunde börja tränas igen. Därför tog det tid för Iceland att komma igång på allvar med tävlingskarriären. Men de två senaste åren har hästen sprungit in över fem miljoner kronor.

– Han såg ut som en bebis som treåring och fyraåring, det är först nu som han har börjat utvecklas ordentligt. Jag förstår det inte riktigt.

”Det största”

Även segerkusken Johnny Takter var rörd i Solvallas vinnarcirkel.

– Jag har sneglat på det här loppet sedan jag var tio år. Det här är det största man kan vinna för mig, det har det alltid varit. Det här blev absolut enklare än jag vågat hoppas på.

När förstod du att det var klart?

– Kommer man till ledningen känns det skönt att få vara det, och att sedan dra på sista 400 meterna, man vågar inte ta ut något i förskott. Strax innan mål kände jag, åh, nu är det klart. Det känns väldigt speciellt att få vara här. Det känns som en milstolpe i min karriär som de aldrig kan ta ifrån mig. Jag är tacksam mot Stefan att jag fick chansen.

Tvåa i Elitloppet slutade Torvald Palema och Åke Svanstedt, trea blev Brioni och Joakim Lövgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet