Sarkozy modifierar pensionsförslag

Publicerad:
Uppdaterad:

Paris. Frankrikes president Nicolas Sarkozy backade på torsdagen något i sitt förslag om höjd pensionsålder från 60 till 62 år. Arbetsmarknadsminister Eric Woerth sade i senaten i Paris att höjningen ska modifieras för vissa föräldragrupper.

Men de fackförbund som utlyst strejk till på tisdag i protest mot pensionsplanerna avvisade ändringen som otillräcklig. Vänsteroppositionen i senaten förkastade åtgärden som oacceptabel och blott "teater".

Parisregeringens planer på höjd pensionsålder har redan tidigare fått miljontals människor att tåga på franska gator i protest. Demonstranter protesterade mot pensionsplanen under två dagar i september och en tredje gång den 2 oktober.

Men premiärminister Francois Fillon har gång på gång sagt att regeringen är fast besluten att genomdriva åldershöjningen, som är en viktig del av Sarkozys reformpaket inför presidentvalet 2012.

Bernard Thibault, ledare för den största fackliga organisationen CGT sade på torsdagen att modifieringen "inte förändrar vår kritik", och sammanslutningen CFDT förklarade att den planerade regeländringen förblir "högst otillfredsställande".

I senaten, det franska parlamentets överhus, var debatten stormig. Socialistledamöter sade att lindringen - till fromma för kvinnor som har tre eller fler barn och för föräldrar till handikappade barn - bara återställer en rådande ordning som annars skulle ha skrotats.

Kommunistpartiet sade i ett uttalande att regeringen "inte tycks inse hur ilskan stiger i landet när sju av tio fransmän avvisar reformen som djupt orättfärdig".

TT-AFP

Publicerad: