Publicerad:
Uppdaterad:

”Stallorder är fel”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bättre om båda förarna får köra om det – tycker Button och Hamilton

Lewis Hamilton och Jenson Button tycker båda att det är bättre om förarna i ett team har chansen att tävla mot varandra än om stallet använder teamorder.
Foto: AP
Lewis Hamilton och Jenson Button tycker båda att det är bättre om förarna i ett team har chansen att tävla mot varandra än om stallet använder teamorder.

Ferrari har valt sin väg – McLaren har valt en annan.

– Stallorder är fel, även om det är oundvikligt i bland, säger Jenson Button.

Ferraris order till Felipe Massa om att släppa förbi sin teamkollega eftersom han ansågs vara snabbare under Tysklands GP, har upprört en hel värld.

Och det upprör också andra förare.

”Stallorder är fel”

– Personligen tycker jag att stallorder är fel, inom F1 och inom all motorsport, säger den regerande världsmästaren Jenson Button som kör för McLaren till The Guardian.

– Men ibland är det oundvikligt. Alla vill vinna och alla stall vill vinna både förartiteln och märkes-VM. Teamen måste ge båda förarna chansen att vinna mästerskapet. Det är fortfarande långt kvar på den här säsongen och hur tidigt kommer sådant att starta i framtiden?

Ferrari visade med sin order att de satsar på Fernando Alonso som är femma i VM.

– Hade teamet sagt till mig att min kollega är snabbare så skulle jag också tro att han är snabbare. Alltså skulle jag fortsätta att köra och hoppas på att han inte kör om mig, säger Jenson Button och han får medhåll av sin stallkompis Lewis Hamilton.

– Jag skulle försöka att köra ännu fortare, säger världsmästaren från 2008.

– Vi väljer att satsa på två hästar i stället för en, säger Lewis Hamilton.

Båda kör för seger

McLaren leder nu VM, Lewis Hamilton är 14 poäng före Jenson Button och teamet låter båda förarna köra för seger. Så gjorde man även 2007 när Fernando Alonso och Lewis Hamilton hade ett perfekt utgångsläge, men Ferraris Kimi Räikkönen som var nästintill uträknad som trea lyckades vända på det hela och vinna titeln.

– Det fanns race när jag gjorde misstag och tappade poäng, vi gjorde många fel båda två. Men när båda ger allt är det trots allt så att en gör ett bättre jobb och är före. Jag tror inte att vi hade tagit hem titeln då om teamet hade satsat på en förare. Det var definitivt inte så att jag fick fördelar framför honom, absolut inte, säger Hamilton.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN