Mejla

Kalle Sundin

Några sista ord till den som inte bestämt sig än

Kalle Sundin uppmanar: Gå och rösta

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var Ulf Kristersson som först började använda frasen "ända in i kaklet" för att visa att han är beredd att erövra regeringsmakten till varje pris. Sedan dess har uttrycket hörts från höger till vänster i såväl ironiska som allvarliga syften.

Nu är vi alldeles strax framme. Snart står vi vid det berömda kaklet.
För de väljare som väntat in i det sista och ännu inte bestämt sig kommer här några sista korta ord om vad som står på spel.

Ger högern SD inflytande?

Först och främst kan det här bli valet då Sverigedemokraterna släpps in i värmen och ges avgörande inflytande över Sverige. Alliansen har inte gett något tydligt besked om det. Kaklet väntar om några timmar men vi vet ändå inte hur de kommer agera.

Kristersson har lovat sina väljare att avsätta Stefan Löfven och ta regeringsmakten – kosta vad det kosta vill. Lööf och Björklund vill nog helst följa honom, men vet att det med all sannolikhet kommer innebära att de gör sig beroende av SD. Liberaler och centerpartister kan i morgon vakna upp till precis den fråga som de vägrat svara på hela valrörelsen – väljer de regeringsmakten eller ett Sverige som fortsätter hålla högerpopulisterna stången? De lär få ett ångestladdat möte med kaklet.

Största ekonomisk-politiska striden på länge

Bortom kampen kring regeringsbildandet har den här valrörelsen också varit den största ekonomisk-politiska striden på mycket länge.

Liberalerna vill slopa värnskatten och höja brytpunkten för den statliga skatten, vilket skulle ge mest till höginkomsttagande män. Moderaterna vill avreglera hyressystemet, vilket sannolikt kommer leda till kraftigt höjda hyror för många. Centerpartiet vill luckra upp Lagen om anställningsskydd så att den inte gäller för företag med färre än 50 anställda. Det kommer ge chefen möjlighet att sparka personal godtyckligt.

Tillsammans har allianspartierna ambitionen att sänka skatten med upp till 100 miljarder. Hur mycket av det som faktiskt kommer genomföras har vi inte fått svar på. De rödgröna vill i stället använda reformutrymmet till vår gemensamma välfärd – till fler skjutsköterskor, poliser, lärare och insatser för klimatet.

Din röst har betydelse. Ska vi välja högerns väg och ge mer till samhällets rikaste grupper – de som kommer klara sig bra oavsett – eller ska vi prioritera de grupper som måste kunna lita på samhällets skyddsnät.

Oavsett vilket alternativ du slutligen väljer, se till att ta dig till din vallokal nu. Den stänger snart.

Av: Kalle Sundin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.