Busigt sensommarväder på ingång

avMikaela Somnell

Sensommarsvalkan har lagt sig över stora delar av landet och till helgen väntar stora mängder regn på flera håll – men även en hel del sol.

Samtidigt lurar hösten bakom hörnet.

– Det är snart september. Man kan inte vänta sig några sommartemperaturer nu, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

I helgen blir augusti september och vi går mot kallare tider. De närmaste dagarna kommer det att bli både blött och soligt beroende på var du bor.

Just nu har vi en frontzon som sträcker sig från Riksgränsen ner till Skåne. Men till helgen väntas annat väder i söder.

– Det som börjar bli intressant är det som är på väg in över Skåne. Där får vi en lågtrycksbildning på regnet vilket gör att lågtrycket kommer att förstärkas, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Det är framförallt de närmaste 48 timmarna som man kan räkna med stora regnmängder över Götaland.

– I morgon bitti kan det nog komma en 30–40 millimeter i Skåne, Kronoberg, Blekinge, södra Småland och Öland fram till fredag mitt på dagen. På lördag mitt på dagen kan det komma ytterligare stora mängder i de trakterna.

Slår man ihop alla regnmängder så kan det komma 50–60 millimeter i Götaland och lokalt upp till 70 millimeter i norra Skåne.

Smhi har även utfärdat Klass-1-varning för stora regnmängder i delar av södra Götaland, men också i Götalands norra landskap och i östra Svealand.

Hösten är på väg

Även i västra Götaland kan man vänta sig en skur.

– I Halland är det de ostliga delarna som kan få 30–50 millimeter regn.

I Svealand och Norrland kan det förekomma mellan fem och tio millimeter regn i dag och i morgon.

Senare i helgen finns det större solchanser, men någon supervärme går inte att vänta sig.

– Vi kan få runt 20 grader och sol på håll. Det är med start på lördagen framför allt upp över västra Götaland och Svealand och en bit över Norrlandskusten. Varmast kommer det att vara längs med östkusten där det kan bli upp emot 20 grader. Annars är det runt 15–18 grader i hela landet.

Ännu kan inte meteorologerna se hösten på horisonten, men Erik Rindeskär gissar att den inte är långt bort.

– I fjällen är det redan meteorologisk höst. I Götaland kommer hösten vanligtvis i slutet av september till mitten av oktober, i Svealand mitten av september och i Norrland början av september.

Det är meteorologisk höst när dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 0–10 grader fem dygn i streck.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Götaland

Svealand

Foreca