Enormt säkerhetspådrag inför världsledarnas möte i Finland

avJohanna Rapp

Publicerad:

Det förväntas bli flera demonstrationer runt om i Helsingfors inför Donald Trump och Vladimir Putins möte och säkerhetspådraget är enormt.

Man har kallat in poliser från hela landet – och många har fått avbryta sina semestrar inför det snabbt påkallade mötet.

– Mr Putin och Mr Trump är några av de mäktigaste och mest uppmärksammade ledarna i världen så säkerhetsarrangemanget blir extra stort på grund av det, säger Pekka Höök, överkommissarie vid Helsingforspolisen.

I slutet av juni meddelade Kreml och Vita huset att presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin skulle träffas i Helsingfors den 16 juli för att diskutera relationen mellan länderna och en rad olika säkerhetsfrågor. Donald Trump har tidigare sagt att det är ”väldigt bra att komma överens med Ryssland” och att de kommer diskutera Syrien, Ukraina och många andra ämnen.

1 av 11 | Foto: TT
Putin och Trump träffas under morgondagen i Helsingfors.

I Finland har polisen förberett med extra säkerhetsåtgärder – trots att man har haft ovanligt kort tid på sig att göra sig redo inför mötet.

– Förberedelserna för denna träff har inte varit så långa, eftersom det inte varit bestämt att det skulle ske så länge, men vi är redo för mötet, säger Pekka Höök, överkommissarie vid Helsingforspolisen, och tillägger:

– I normala fall när statsledare kommer brukar vi veta om det länge, men det här mötet bestämdes rätt nyligen. Men vi har haft flera stora möten i Helsingfors tidigare vilket självklart hjälpt oss att planera.

Poliser från hela landet kallade

Och att det är just Rysslands och USA:s ledare ökar på säkerhetsnivån i stan och representanter från de båda stornationerna har deltagit i planeringsarbetet.

– Mr Putin och Mr Trump är några av de mäktigaste och mest uppmärksammade ledarna i världen så säkerhetsarrangemanget blir extra stort på grund av det, säger Pekka Höök.

Dessutom har man kallat in personal från hela landet och flera poliser har avslutat sina semestrar i förtid för att kunna delta i säkerhetsarbetet.

– Vi har frågat om hjälp från andra polisområden i Finland så det är poliser från hela landet som kommer hit för att hjälpa Helsingforspolisen och vi får också hjälp från andra myndigheter.

16 demonstationer i stan

Det kommer dessutom att hållas demonstrationer runt om i Helsingfors med anledning av mötet. Den man tror kommer att bli störst ska hållas under söndagen och polisen räknar med att den kommer locka några tusentals personer. De andra demonstrationerna tros bli mindre, enligt polisen.

– Just nu har vi kännedom om 16 olika demonstrationer och vi har pratat med organisatörerna och vi räknar med att demonstrationerna kommer att vara fredliga, säger Höök.

”Betydande störningar”

Polisen räknar också med stora trafikstörningar i huvudstaden med anledning av mötet.

– Det handlar om så betydande störningar i trafiken att jag varmt rekommenderar att man undviker att köra bil i centrum, eller åtminstone reserverar tillräckligt med tid för att förflytta sig. Gästernas tidtabell kan dessutom ändras med kort varsel. Detta inverkar på trafiken och kan orsaka långa och plötsliga avbrott på olika håll i Helsingfors och Vanda, säger tillförordnade polischefen Heikki Kopperoinen vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Så var Trumps och Putins första möte 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Trafik