Molly Sandéns låt läckt på nätet

Av: Linn Elmervik, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard

SVT:s regler är tydliga: låtarna i Melodifestivalen får inte spelas innan tävlingen.

Trots det ligger 30 sekunder av Molly Sandéns bidrag ”Youniverse” ute på nätet redan nu.

Nu hotas låten av diskning.

Två dagar innan deltävlingen släpper SVT 30 sekunders-klipp från repetitionerna i Melodifestivalen. Innan dess får låtarna inte finnas för lyssning någonstans.

Trots det finns en halv minut av Molly Sandéns favorittippade bidrag ”Youniverse” redan nu ute på försäljningssajten Amazon. Det är ett brott mot SVT:s strikta regler.

”Väldigt lägligt”

– Liknande saker har hänt förut och skivbolagen brukar skylla på bristande rutiner och man kan ju tycka att de 2016 borde ha lärt sig. Men det är klart, efter de första två delfinalerna har buzzet kring Robin Bengtsson och Wiktoria blivit så stort att det känns väldigt lägligt att ett sånt här 30 sekunders klipp läcker ut på nätet, som av en händelse, för att öka på buzzet kring förhandsfavoriten Molly Sandén igen, säger Nöjesbladets schlagerexpert Tobbe Ek.

Lili Assefa är pressansvarig för Melodifestivalen 2016.

– Jag har precis pratat med Christer Björkman. Han kommer att kontakta Molly Sandéns skivbolag och så kommer vi att återkomma under morgondagen, säger hon.

Det finns inget vidare besked att ge nu?

– Nej, vi vet inte vad som har hänt.

Är en förhandslyssning

2010 läckte en minut av såväl Peter Jöbacks som Sibels låtar ut i förväg. Då hade någon på SVT råkat publicera en förhandslyssning av dessa låtar av misstag. SVT tog på sig skulden och låtarna fick fortsätta tävla.

Det som har publicerats på Amazon, på minst den tyska, brittiska och amerikanska versionen av onlinejätten, rör sig om skivbolagets förhandslyssning. De 30 sekunder av en låt som man får lyssna på i förväg innan man bestämmer sig för att köpa en låt.

För många artister räknas dessa 30 sekunder som en teaser som släpps veckor innan hela låten finns tillgänglig för allmänheten. Men Melodifestivalens regler är tydliga. Inte heller den typen av förhandslyssning är tillåten.

Nöjesbladet har sökt Molly Sandén.

Tävla i vårt schlagerquiz - klicka direkt på skärmen

Publicerad:

LÄS VIDARE